Odločitev sodišča o izročitvi šele pozneje ta mesec

»Obtožbe proti Assangeu so najšibkejše, kar sem jih kdaj videl v svoji profesionalni karieri!«

Objavljeno
08. februar 2011 18.07
Mi. S./STA
Mi. S./STA
LONDON – Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange na sodišču v Londonu nadaljuje boj zoper izročitev Švedski zaradi suma posilstva in spolnega nasilja. Med zaslišanjem je priča obrambe, nekdanji glavni švedski tožilec Sven-Erik Alhem poudaril, da so švedski tožilci v primeru zoper Assangea zagrešili več resnih nepravilnosti.

Kot je med zaslišanjem pojasnil Alhem, bi morala biti švedska tožilka Marianne Ny prepričana, da bo Assange lahko podal svojo različico dogodkov v podrobnosti. Menil, da je bilo izjemno čudno, da niso poskušali izvedeti Assangeve različice zgodbe.

Po mnenju Alhema je sicer bilo tudi nenavadno, da je švedsko tožilstvo dopustilo, da je Assangeovo ime prišlo v javnost. Na Švedskem namreč sodni procesi, ki obravnavajo posilstva, potekajo za zaprtimi vrati. Poudaril je tudi, da ni potrebe po izročitvi Assangea Švedski, saj lahko pogovor z njim izvedejo tudi prek videokonference.

Zakaj ni zaslišanja za zaprtimi vrati?

Assangeovi odvetniki so medtem poudarjali, da mora morebitno zaslišanje s strani Švedske potekati pred očmi javnosti, saj po njihovem mnenju Assange med procesom za zaprtimi vrati na Švedskem ne bi bil deležen pravičnega sojenja.

Britanska odvetnica, ki predstavlja Švedsko, Clare Montgomery, jim je odgovorila, da se na Švedskem zaslišanja v nekaterih primerih izvajajo za zaprtimi vrati, pogosto pa so dokazi objavljeni po procesu in predstavljeni v razsodbi. Po njenih besedah je švedska tožilka Ny izdala zaporni nalog za Assangea šele po neuspešnih pozivih, da se dogovorijo za izvedbo njegovega zaslišanja

Najšibkejše obtožbe, kar sem jih videl v karieri!

V pisni izjavi sodišču pa je švedski odvetnik Assangea Bjorn Hurtig poudaril, da so obtožbe proti njegovi stranki najšibkejše, kar jih je kdaj videl v svoji profesionalni karieri. Po mnenju Hurtiga, ki naj bi pred sodiščem tudi pričal, je obravnava Assangea s strani švedskega sodišča nezaslišana.

Odločitev sodišča o izročitvi Assangea Švedski danes ni verjetna. Pričakovati je namreč, da bo razsodba znana šele pozneje ta mesec!