Odstopil ne bo, bo pa umrl kot mučenik

Ni še jasno, ali je bil Gadafijev televizijski nagovor, poln groženj in jeze, posnet vnaprej.

Objavljeno
22. februar 2011 09.06
Mo. S./STA
Mo. S./STA
KAIRO, TRIPOLI – Dolgoletni libijski voditelj Moamer Gadafi je prvič po začetku protivladnih protestov nagovoril državljane in pri tem zatrdil, da bo ostal na čelu države. »Gadafi nima položaja, s katerega bi odstopil, Gadafi je vodja revolucije,« je poudaril v govoru, ki ga je prenašala državna televizija, in zatrdil, da ne bo zapustil svoje države.

Besede podkrepil s stisnjeno pestjo

»To je moja država, moja država,« je v govoru na državni televiziji, ki vsaj na pogled ni bil vnaprej napisan, kričal Gadafi in zatrjeval, da se bo boril do zadnje kaplje krvi. Celoten govor so večinoma predstavljali kratki in jeze polni izbruhi besed, ob katerih je Gadafi dvigal stisnjeno pest ali iztegnjen kazalec.

Revolucionar iz šotorov

Kot je poudaril, je on večni vodja libijske revolucije, ki se je začela z državnim udarom leta 1969, s katerim je Gadafi prevzel oblast v državi. »Jaz sem bojevnik, revolucionar iz šotorov,« je vzkliknil in dodal, da bo na koncu umrl kot »mučenik v državi svojih prednikov«. Dejal je, da zaenkrat še ni odredil uporabe sile in nobenega strela, a ko bo, »bo vse gorelo«. Vzkliknil je tudi, da »si Libija želi slave, Libija želi biti na vrhu, na vrhu sveta«.

Evakuacija tujcev se nadaljuje

Iz Libije se nadaljuje evakuacija tujih državljanov in osebja tujih, predvsem energetskih, podjetij. Evakuacijo svojih državljanov z letali so za danes med drugim napovedale Srbija, Italija, Portugalska in Bolgarija.

Mediji so že včeraj poročali o domnevnem Gadafijevem pobegu v Venezuelo, kar pa je tamkajšnji zunanji minister Nicolas Maduro zanikal in pojasnil, da je Gadafi še vedno v Tripoliju in izvaja svoja državniška pooblastila ter so sooča s položajem v državi. Tudi sam Gadafi se je pojavil na televiziji, kjer je v kratkem nagovoru govorice o svojem odhodu zanikal.

Sem v Tripoliju in ne v Venezueli!

Med dvajsetsekundnim nastopom, med katerim je sedel v avtomobilu z dežnikom v roki, je Gadafi dejal, da se bo na Zelenem trgu v prestolnici Tripoli nocoj srečal z mladimi. »Rad bi vam pokazal, da sem v Tripoliju in ne v Venezueli in da zanikam televizijska poročanja. Ne verjemite tem psom,« je izjavil Gadafi.

Da bi Gadafi lahko zapustil Libijo in odpotoval v Venezuelo je v ponedeljek med drugim dejal britanski zunanji minister William Hague, a je njegov venezuelski kolega Nicolas Maduro to pozneje zanikal.

Gadafijev sin Saif al Islam pa je v ponedeljek zanikal navedbe tujih medijev, da so libijske oborožene sile bombardirale Tripoli in Bengazi in z letali streljale na protestnike. Kot je zatrdil po poročanju državne televizije, so bila tarča napadov skladišča orožja zunaj urbanih območij.

Zaradi nemirov se draži nafta

Cena surove nafte se je v današnjem azijskem elektronskem trgovanju zaradi nemirov v Libiji in Bahrajnu še zvišala. Nafta brent je s 107 dolarji za 159-litrski sod na najvišji ravni v zadnjih dveh letih, ameriška nafta pa je presegla raven 93 dolarjev za sod.