Oglejte si atlas sveta organiziranega kriminala

Moderni organizirani kriminal je prava socialna mreža, podobna facebooku.

Objavljeno
08. februar 2011 19.52
Mi. S.
Mi. S.
NEW YORK – Na spletni strani wired.com so izdelali prav poseben interaktivni atlas sveta. Tokrat se bomo lahko poučili o svetu organiziranega kriminala, lahko pogledali, prek katerih tihotapskih poti se pravažata heroin in kokain, kje trgujejo z belim blagom, kje moramo biti pazljivi na napade piratov in kje nas lahko doleti ugrabitev.

Avtroji zanimivega atlasa Patrick Di Justo, Adam Rogers in Allison Davies so zapisali, da je treba na organizirani kriminal gledati kot na največjo svetovno prepovedano socialno mrežo – podobno kot facebook za kriminalce.

Moderni organizirani kriminal naj bi prenehal starodobno hierarhijsko organizacijo, kjer se je točno vedelo, katere mafijske skupine nadzirajo katero področje. Transnacionalni kriminal, ki je danes najbolj razširjen, omogoča tesnejše sodelovanje med mafijskimi združbami, kar pomeni tudi višje zaslužke in tudi bolj povezane, hkrati pa tudi bolj uspešne, operacije.

V naši neposredni bližini je najbolj izpostavljena albanska mafija, ki naj bi nadzirala pretok drog, denarja, orožja, cigaret, človeških organov in trgovine z ljudimi na in čez področje Balkana. Skoraj 33 odstotkov vseh žrtev trgovine z ljudmi na področje osrednje Evrope prihaja prav z Balkana.