Deset najboljših hotelskih restavracij

Tri so v Evropi, štiri v Aziji, dve v Severni Ameriki, ena pa na Novi Zelandiji.

Objavljeno
29. oktober 2011 17.23
Posodobljeno
30. oktober 2011 15.00
F. S.
F. S.

Kaj vse mora imeti hotelska restavracija, da je uvrščena med 10 najboljših na svetu? Po kriterijih pred 20 leti ustanovljenega strokovnega foruma svetovnega združenja The International Food & Beverage gre za splet številnih elementov in ocen: za prestižno lokacijo hotela in njegove restavracije, dih jemajočo panoramo, vrhunski in izviren dizajn ter opremo, brezhibno postrežbo hrane in sommeliersko vodeno izbiro pijače. Glavna poudarka pa sta: izborna kuhinja, temelječa na uporabi lokalnih in sezonskih sestavin, ter bogat izbor najboljših svetovnih in krajevnih vin.

Ocenjevali so izvedenci

V skladu z razgrnjenimi kriteriji je 19 ekspertov (med njimi so bili arhitekti, oblikovalci, chefi in lastniki s svetovno slavo ovenčanih restavracij, vinarji, sommelieri, diplomati, predsednika združenja The International Food & Beverage in glavni urednik revije Hotels, publikacije mednarodne zveze Hotel & Restaurant) pretekli torek oznanilo seznam desetih letos najboljših hotelskih restavracij na svetu.

Med izbranimi ni razlik in zanje velja, da so si med deseterico najboljših na svetu enake. Evropa je letos na seznamu s tremi imeni, Azija s štirimi, Severna Amerika z dvema (obe sta v ZDA), južna polovica Zemlje pa z eno, z restavracijo hotela Huka Lodge Taupa na Novi Zelandiji.

Med tremi evropskimi članicami najboljših je nam najbliže La Terrazza na vrhu luksuznega hotela Eden v Rimu, ki je last italijanskega chefa Fabia Cierva in je ocenjevalce prepričala s pogledom na večno mesto in z mediteransko kuhinjo z ravno prav močnimi svetovnimi kulinaričnimi prebliski, med katerimi gre prvenstvo francoskim omakam. Pariz in London sta med najboljšimi s hramoma kulinarike Le Cinq v hotelu Four Seasons Ludvik V. in One-O-One v hotelu Sheraton Park Tower. V Le Cinq, restavraciji z dvema michelinkama, naslonjeni na bujen hotelski vrt, je v ospredju francoska kuhinja. Londonska One-O-One chefa Pascala Proyarta v 17. nadstropju hotela Sheraton Park Tower pa je po čislanem kulinaričnem vodniku Harden že pet let vodeča in najboljša ribja restavracija na planetu.

Razkošje in uživancija ob kulinaričnih presežkih

Severna Amerika, bolje zapisano ZDA, je med najboljšimi s Studiem v slano dragem hotelskem kompleksu Montage Resort Laguna Beach, kjer so stroge ocenjevalce očarali s francosko kuhinjo s prepričljivim, a vseeno komaj opaznim kalifornijskim nadihom, z božanskim pogledom na Pacifik in vini, med katerimi sicer vrhunska kalifornijska sploh niso na prvi liniji vinske fronte. Kalifornijski restavraciji Studio je ob boku The Restaurant v luksuznem hotelu Setai na južni plaži v Miamiju, kjer ob pogledu na Atlantik in spremljavi šumljanja številnih fontan igrajo neobičajne kulinarične simfonije.

S tradicionalno evropsko kuhinjo kot lajtmotivom, umetelno prepleteno s kulinaričnimi motivi in poudarki z Daljnega vzhoda, je 
Azija, s štirimi hotelskimi restavracijami med najboljšo svetovno deseterico najmočnejši kontinent, s Steakhousem tik pod vrhom hotela Intercontinental v Hongkongu, na glasu po najboljšem žaru v Aziji in verjetno najboljši pripravi in peki slovite japonske govedine vagju iz Kobeja na vsem svetu.

Gurmanska Azija in Nova Zelandija

Avenija 100. stoletja v 91. nadstropju bleščavega hotela Hyatt v Šanghaju paradira z vsem najboljšim iz že težko preglednega izbora dobrot vseh kitajskih in japonske kuhinje. Kazahana v hotelu Conrad v Tokiu, na robu znamenitih tokijskih vrtov Hamarajiku, je pod patronatom razvpitega angleškega chefa Gordona Ramsayja, ki v japonski prestolnici nastopa z lepo sprejeto posodobitvijo tradicionalne japonske kuhinje. V restavraciji hotela Bulgari Resort na Baliju na nabrežju jezerca na planoti nad oceanom, kjer imajo gostje na voljo le 36 stolov, pa se indonezijska kuhinja preliva s tradicionalno italijansko gastronomsko ponudbo.

Izleta v 10 najboljših hotelskih hramov kulinarike na svetu je konec na Novi Zelandiji. V restavraciji že davnega leta 1920 zgrajenega hotelčka Huka Lodge Taupo, umeščenega v divjo naravo na bregu še vedno kristalno čiste reke Waikato. V njej ima prvo besedo nizozemski chef Michel Louws, za številne vrhunske poznavalce razmer v svetovni kulinariki že nekaj časa najboljši in najbolj domiselni chef na južni zemeljski polobli.