Hrana za dobro voljo

Rastline, ki utelešajo moč vode in Venere, so čarno lečilo za strto srce.

Objavljeno
08. november 2011 20.51
Posodobljeno
11. november 2011 09.00
A. SA.
A. SA.

Po ezoteričnem izročilu, kot smo že pisali, zmore človek, ki je vesolje v malem, mikrokozmos, uresničiti, kar koli si zastavi, ko v sebi ustvari takšno razmerje vesoljnih moči, ki mu omogoči izpolniti načrt. Ko na primer želi, da bi mu jezik tekel kot namazan, naj bi v sebi predramil in okrepil moč Merkurja, božjega sla, ko hoče pridobiti nekogaršnjo naklonjenost, naj bi se uglasil z močjo Venere, boginje ljubezni. Ker je vsaka rastlina nosilka moči neke naravne prvine (elementov in/ali planetov), druženje z njo – uživanje njenih pripravkov, a tudi izpostavljanje njeni moči s tem, ko si kdo njene cvetove idr. všije v obleko ipd. – človeku pomaga hoteno spremeniti razmerje moči v njem, s tem pa tudi doseči želeno. Kako z rastlinami čarati za veselje, dobro voljo in vedrino, nasploh v življenju in v ljubezni, pa več v nadaljevanju.

Za živ, iskriv korak


Navadni glog (Crataegus laevigata) je nosilec moči ognja in Marsa, zaradi tega ga ezoterično izročilo svetuje v čarno rabo v primerih, ko komu manjka dobre volje in vedrine zaradi preizčrpanosti, pa tudi tedaj, ko koga zagrabi potrtost, tesnoba in črnogledost, ker ima preprosto vsega dovolj in v vsem najprej (ali samo) vidi slabo, ne pa tudi kaj dobrega. Za dobrovoljnost naj bi ga gojili na vrtu, vejico rastline zataknili v vsak hišni vogal ali samo v kote prostorov, v katerih se dlje zadržujemo, spalnico in kuhinjo. Nekdaj so verjeli, da tako tudi dom zavarujemo pred vdorom vsega slabega, tudi zlimi bitji.

Življenjsko moč in (dobro) voljo si okrepite tudi tako, da zobate rdeče gloginje, sadeže grma oziroma drevesa, jih posušite in si iz njih pripravite poparek, ki ga srebate vselej, ko bi se hoteli poživiti. V ta namen pa lahko tudi jeste kompot, žele ali marmelado iz rdečih plodov.

Krvavi mlečnik (Chelidonium majus) je pri nas čislana zdravilna rastlina, ki se uporablja za lajšanje bolečin, vnetij in tudi zoper rakava obolenja. Po sodobnih znanstvenih izsledkih je v zeli tudi strupena snov sangvinarin, zaradi česar moramo biti pri uživanju pripravkov iz nje previdni, čeprav so primeri zastrupitve z zeljo razmeroma redki. Življenje bi namreč lahko ogrozili z odmerkom, ki bi ga vnesli vase z zaužitjem 50 gramov presne rastline.

Manj znano je, da krvavi mlečnik uteleša moč ognja in Sonca, to pa tudi pomeni, da v čarni rabi človeku olajša pot do sreče in veselja. Pri sebi lahko v ta namen nosimo svežo ali posušeno vejico rastline, posušene cvetove všijemo v rob oblačil v višini pasu, okoli vratu nosimo čarno vrečko iz rumeno zlate svile, v kateri je za pest posušenih cvetov rastline, ki pa naj sega malo pod popkom, ali pa si čarno vrečko opasamo. Pomaga tudi, če v lončku ali na vrtu vzgojimo krvavi mlečnik, vsakič ko nas zagrabi potrtost, pa utrgamo list oziroma vejico, jo pomanemo med prsti, z rumenim sokom, ki se pocedi iz zeli, pa si natremo kožo tri prste pod popkom.

Celjenje srčnih ran


Kdor je zaradi strtega srca, bolečine ob izgubi koga izmed bližnjih ali katere druge hude življenjske preizkušnje izgubil zmožnost opaziti prijetne plati življenja, se ne zna več prav veseliti niti drobnih reči, ki so mu nekoč polepšale dan, naj bi si na mizo, delovno ali jedilno, postavil šopek ciklam. Rastlina (Cyclamen spp.), ki po ezoteričnem izročilu uteleša moči vode in Venere, naj bi namreč pripomogla k temu, da zacelimo srčne rane, hkrati pa ga odpremo za radost in ljubezen. S tem namenom lahko pripravimo tudi čarno vrečko iz zelene svile, v katero denemo za pest posušenih ciklamnih cvetov, nato pa si jo zavežemo okoli vratu tako, da jo nosimo v višini srca.

Tudi vzhodna hijacinta (Hyacinthus orientalis) je rastlina, ki je po čarnem izročilu nosilka moči vode in Venere. Ko ste žalostni, potrti ali malodušni, naj bi vonjali sveže cvetove rastline, pa se boste lažje zvedrili. Zaleže tudi, če pest posušenih cvetov rastline daste v čarno vrečko iz zelene svile, to pa položite pod vzglavnik. Bojda se vam bo v sanjah odstrlo, kako naj si znova tlakujete pot do radosti in sreče, predvsem v ljubezni. Srčne rane lahko zacelite tudi tako, da na vrtu ali v lončku vzgojite hijacinto. Po izročilu rane ne bo več, ko bo rastlina vzcvetela.

Želite, da med vami in prijateljem ali partnerjem ne bi bilo več bolečih nesporazumov, hude krvi?

Potem naj bi si pred naslednjim srečanjem z njo (njim) priskrbeli presno vejico navadne mačje mete (Napeta cataria). Rastlina namreč uteleša moči vode in Venere, zaradi česar pripomore k celjenju srčnih ran, pomaga zgladiti spore ipd. Obred sprave je sestavljen iz več korakov: najprej v desni roki držite svežo vejico rastline tako dolgo, da se segreje, nato jo odložite in skrbno spravite. Ne da bi minilo več kot sedem minut, naj bi z desno roko segli v roko človeku, s katerim bi si hoteli ustvariti bolj ljubeč odnos, kot ga trenutno imate. Po izročilu bo zveza poslej vir zadovoljstva in sreče, a le toliko časa, dokler boste hranili vejico rastline, ki ste jo podržali v desnici pred rokovanjem. Čarni obred bo še uspešnejši, če jo hranite v knjigi, ki je po vsebini srečna ljubezenska zgodba.

Navadni tolščak (Portulaca oleracea), imenovan tudi portulak, bobolak, retlak, ostrošnek in mali plušec, navadno preganjamo z njiv in vrtov, saj ga uvrščamo med plevel, in vendar morda ni prav, da prav vsega iztrebimo, kajti po ezoteričnem izročilu človeka navda z močmi vode in Lune, zaradi česar je dobrodošla v čarnih obredih za celjenje strtega srca in doseganje sreče v ljubezni. Če vam manjka dobre volje, ker vas je kdo čustveno ranil, naj bi po tleh prostora, v katerem se najdlje zadržujete, najbrž v spalnici, potresli posušene lističe portulaka, pometli in odstranili pa bi jih šele, ko se rane zacelijo.

Solata za zagledane

Če dekletu mladenič, v katerega je bila zagledana, ni vračal naklonjenosti, naj bi mu po izročilu postregla solato iz navadnega tolščaka. Če jo je s tekom pojedel in če je bila ljubezen usojena, naj bi se po taki skupni malici res do ušesa zaljubila drug v drugega in se poročila. Kdor je hudo razočaran v ljubezni in nima več upanja v to, da bo še kdaj doživel tisto pravo, pa naj bi sam jedel navadni tolščak.

Ali bo solata iz portulaka res v vas znova predramila voljo do ljubezni, preizkusite sami, zanesljivo pa bo dobro dela vašemu telesu, saj je rastlina bogat vir vitamina C, provitamina A in železa, za nameček pa blaži vnetja in poživlja krvni obtok. Kako jo pripravite? Naberite poganjke, mlada stebla in liste, za eno osebo potrebujete približno dve skodelici tolščaka, ki ga narežete, dodate strok drobno narezanega česna ali čemaža, posolite, zabelite z oljčnim oljem in po okusu kisate z limonovim sokom.