Kaj je kralj odvzel kardinalu?

Henrika VIII. je pritegnilo Wolseyjevo posestvo z bogato opremljeno kuhinjo in jedilnicami.

Objavljeno
06. november 2011 13.20
Posodobljeno
07. november 2011 12.00
Veljko Barbieri
Veljko Barbieri
Ko je angleški kralj Henrik VIII. zapustil sveto rimsko cerkev in ustanovil anglikansko, da bi se lahko ločil od Katarine Aragonske in poročil s strastno Anne Boleyn, pozneje materjo velike kraljice Elizabete I., je med drugimi napodil tudi kardinala Wolseyja, nekoč glavno duhovno povezavo branitelja vere, kot so pred odcepitvijo rekli Henriku VIII.

Bogata kuhinja


Tega mogočnega kralja, velikega požeruha in gurmana, dobrega pesnika, filozofa, vojskovodjo in nadvse okrutnega vladarja, je še posebno pritegnilo Wolseyjevo posestvo v Hampton Courtu z razkošno, tudi za renesančne razmere bogato opremljeno kuhinjo in jedilnicami. Kot je zapisal George Cavendish, pogost povabljenec na zabave, ki jih je kardinal pripravljal še za mladega katoliškega kralja: »Za te potrebe je imel Wolsey glavnega upravitelja, stevarda, ki je moral biti ali doktor znanosti ali duhovnik, pa viteza blagajnika, plemiča nadzornika, vsi pa so vedno nosili bele svilnate lente preko prsi z oznakami svojih dolžnosti in nalog.«

Velika ekipa za veliko dvorano


Kot nadalje opisuje Cavendish, so bili odgovorni za veliko dvorano, v kateri sta se gostila kralj in kardinal, v njej pa so bili še glavni strežaj, sekalec mesa in vinski točaj, dva služabnika v kuhinji, dva nadzornika jedi, služabnik, odgovoren za prte in druge dodatke, in pa odgovorni za začimbe. Pa še dva glavna kuharja, dvanajst pomočnikov in vajencev, štirje nadzorniki za posodo, zlato, srebrno, bakreno, keramično, kositrasto in medeninasto. V svoji osebni kuhinji je imel kardinal sicer samo enega kuharja, ki je moral biti vsak dan napravljen v damast, saten ali žamet, okoli vratu je moral nositi debelo zlato verižico, in pa dva pomočnika, šest vajencev in dvajset služabnikov, ki so skrbeli, da so izbrane jedi, posebno goveje pečenke in telečji priželjci, posebno priljubljeni pri Wolseyju in Henriku, pravilno postrežene, ko je želela pomembna dvojica obedovati v miru.

Kljub temu je imel Henrik VIII. mnogo raje bučne gostije in popivanje, tako da je moral ubogi Wolsey zaposliti prav vse osebje, ki je skrbelo tako za veliko dvorano kot kuhinjo, dokler ni ostal brez obeh. Po žalostnem in nevarnem zapletu, za kardinala seveda, so se gastronomske zabave prirejale samo v kraljevo čast oziroma njegovim ženam ali ljubicam. No, vse dokler ni katera od njih ostala brez glave.

Kako pripraviti dušeno govedino

»Vzemi na kocke nasekljane goveje zrezke, lahko tudi ovčje, in jih dobro operi. Prepeci z obeh strani in zalij s čašo piva ali vina ter počakaj, da vse povre. V posodo daj po vejico rožmarina in materine dušice, nekaj sesekljanega peteršilja, nekaj čebule, narezane na kolute, in pusti, da se vse skupaj duši. Med kuho začini z nekaj cimeta, muškatnega oreščka, dvema klinčkoma in malo soli. Pred koncem dodaj še rozine in sesekljane suhe slive.«

(Originalni recept iz Dragulja dobre gostiteljice Thomasa Dawsona 1599)Priželjc na žaru

Približno kilogram priželjca, prsne in vratne žleze, ki ste ga dobro očistili, solite in poprajte ter na hitro opecite na obeh straneh na močnejšem ognju. Postrezite takoj, priželjc na krožniku pokapljajte z oljčnim oljem.

(Tradicionalni recept)