Miriam Novak: žepki z vodno krešo

Serviramo na tople krožnike.

Objavljeno
01. november 2011 09.21
Posodobljeno
01. november 2011 13.55
S. N.
S. N.
Odlične domače jedi božajo želodčke, trdi Miriam Novak z Domačije Novak v Sadinji vasi, visoko v hribu nad Krko. Novakova prisega na svoj zelenjavni vrt, ki mu pravi gartelc: »Bujno zaraščen in ograjen s pletenim šibjem je pravi laboratorij izkušenj naših babic in novodobnih dognanj; vse v želji pridelati naravne pridelke, ki vam jih ob obisku z veseljem ponudimo.« Po krešo je šla k vodi, testo je naredila sama. Tole je njen recept.

V nadev tudi svež sir


Krešo – namesto nje lahko žepke naredite tudi s špinačo ali koprivami – dobro operemo, grobo narežemo in jo damo v slan krop. Ko voda ponovno zavre, krešo odcedimo, ohladimo in zmešamo. Iz moke, jajca in približno dveh žlic zmešane kuhane kreše umesimo trše testo za žepke. Nadev naredimo iz preostale kreše, svežega sira in drobtin, solimo in popramo po okusu. Testo naj počiva eno uro, potem pa ga razvaljamo in razrežemo na kvadratke. Na testo nabrizgamo nadev, kvadratke zapremo z vilicami in jih damo v slan krop ter jih skuhamo al dente. S penovko jih poberemo iz vode in jih damo v ponev s koščkom masla in malo vode, v kateri so se kuhali, da dobimo malo omake.

Poleg še mlad chardonnay


Serviramo na tople krožnike, žepke lahko polijemo s pestom, ki smo ga naredili iz sveže vodne kreše in oljčnega olja. Sommelier Boris Gašparin k žepkom z vodno krešo priporoča lažji, mlad chardonnay.