Polnjene piščančje prsi s kislim zeljem in ajdovo kašo

Posebej prepražimo šalotko in na njej še kislo zelje.

Objavljeno
06. november 2011 07.41
Posodobljeno
06. november 2011 20.17
S. N.
S. N.

Miran Ojsteršek je že 16 let kuhar; kuhal je z različnimi chefi v različnih lokalih po Sloveniji, preden je v Trnovcu pri Dramljah odprl lastno gostilno – gostišče Miran. Njegova kuhinja je kuhinja letnih časov, zlasti skrbi, da v njej uporablja biodinamično pridelane sestavine, vsak dan speče nekaj vrst kruha, lokalno tradicijo nadgradi s svetovljanskim pridihom. Tako je tudi njegovo – malce drugačno – vabilo k martinovanju.

Kako pripravimo?

Piščančje prsi razpolovimo, a jih ne prerežemo, potolčemo, solimo in popramo. Za nadev naribano bučo na šalotki prepražimo, stresemo v posodo, da se malo ohladi, potem pa dodamo rumenjak, sol in poper in z zmesjo nadevamo prsi ter jih ovijemo s slanino. Nato jih zavijemo v folijo, da obdržijo lepo okroglo obliko, in jih pečemo v ponvi ali pečici okoli 15 minut na 200 °C.

Posebej prepražimo šalotko in na njej še kislo zelje, ki smo ga prej sprali. Na zelje dodamo malo kumine in ocvirke.

Zelenjava na kocke


Ajdovo kašo operemo in približno 7 do 8 minut kuhamo v slani vodi. Zelenjavo narežemo na kocke in jo na olju malo prepražimo ter dodamo kuhano kašo. Vse skupaj na hitro prepražimo in začinimo.

Priporoča se laški rizling

Prsi razvijemo iz folije in naredimo malo naravne omake iz soka, ki se je nabral v foliji med pečenjem. Meso narežemo na kolobarje in ga postrežemo s kislim zeljem in ajdovo kašo. Sommelier Boris Gašparin priporoča k polnjenim piščančjim prsim s kislim zeljem in ajdovo kašo laški rizling.