Rdeča kot kri

Sok iz rdeče pese začnite uživati počasi.

Objavljeno
11. september 2011 16.13
Posodobljeno
11. september 2011 16.13

Za Rimljane je bila afrodiziak, za pogane simbol ljubezni, za mnoge je vir madežev. Rdeča pesa sicer res lahko uniči vašo najljubšo belo srajco, a bo tudi okrepila vaše zdravje. To pogosto pozabljeno zelenjavo, ki so jo v preteklosti s pridom uporabljali v zdravilne namene, lahko mirne duše uvrstimo na seznam superhrane.

Njen vpliv na zdravje je velik, večina najprej pomisli na blagodejne učinke na kri. A to ni edina korist te krvavo rdeče zelenjave. Vsebuje namreč obilo antioksidantov, bogata je z magnezijem, železom, natrijem, s kalijem, z vitamini A, C in B, vsebuje betain in metionin, zato je pomembna pri razstrupljanju jeter (strupi, ki se nabirajo v jetrih in maščobnih oblogah, prispevajo k motnjam razpoloženja, apatiji, lenobi in tudi nekaterim resnim boleznim), niža holesterol, ovirala naj bi tudi rast rakavih celic. Študije na miših so pokazale, da lahko betacianin, eden ključnih antioksidantov v rdeči pesi, ki ji daje značilno barvo, zavre nastanek nitrozaminov, substance, ki povzroča rakava obolenja. Z rdečo peso naj bi se borili proti visokemu krvnemu tlaku, depresiji, alzheimerjevi bolezni, demenci in obolenjem, ki so povezana s prebavo. Uživale naj bi jo ženske, ki se pripravljajo na nosečnost, pa tudi nosečnice, saj vsebuje folno kislino: dnevne potrebe naj bi pokril že kozarec soka pese na dan.

Lajša številne tegobe

Koristi rdeče pese za zdravje so znane že iz starih časov. Rimljani so verjeli, da lahko z njo zdravijo vročino oziroma mrzlico pa tudi zaprtje, imeli so jo za afrodiziak: vsebuje bor, ki vpliva na spolne hormone. Hipokrat je svetoval uporabo njenih listov za zdravljenje ran, v srednjem veku so z njo zdravili slabo prebavo in čistili kri. Poleg tega naj bi lajšala glavobole, zobobole, menstrualne težave, sok v kombinaciji s korenčkovim pa je odličen za lajšanje tegob s protinom, z ledvicami in žolčem.

Sok najprej uživajte v majhnih količinah

Morda ne bo odveč opozorilo, da začnite sok uživati počasi, tako rekoč po žlicah, potem pa počasi preidite na kozarec na dan. In ne prestrašite se, ko greste na stranišče: urin in blato se obarvata rdeče, a to ni škodljivo. Z uživanjem pese se uspešno borimo proti slabokrvnosti, lajšamo stres, tesnobo in krče v mišicah. In je kot nalašč za tiste, ki bi se radi znebili kakšnega kilogramčka: vsebuje malo kalorij, 40 na 100 gramov, ima relativno nizek glikemični indeks (vpliv ogljikovih hidratov na raven glukoze v krvi) in praktično nič maščob, je odličen vir vlaknin.

Perje lahko pripravimo kot špinačo

Zanemariti ne gre niti vpliva na videz: koža je mladostnejša in lepša (betakaroten stimulira naravno zaščito kože pred fotostaranjem in poškodbami zaradi sonca), lasje so močnejši in bolj zdravi. Mimogrede: užitno je tudi perje, ki ga lahko pripravimo kot špinačo oziroma dodamo najrazličnejšim zelenjavnim juham, omakam ali solatam. Tudi to je bogato z betakarotenom, s folno kislino, kalijem, z vitaminom C in železom.

Rdečo peso jejte surovo, taka se dobro poda k siru. Iz nje pripravite sok, jejte jo kuhano, pečeno, vloženo, kot solato ali juho, boršč, denimo. Glede na vse koristi za zdravje in lepoto preprosto ni razloga in niti opravičila, da bi se je še naprej izogibali.