Po kuharjevi zaslugi ima restavracija sredozemski pridih

Štajerski dobrojedci imajo na voljo nove kulinarične razglede.

Objavljeno
12. november 2011 17.56
Posodobljeno
15. november 2011 16.30
Jože Splichal
Jože Splichal

Novi hotel City je na mariborski prestižni lokaciji Lent, ob Dravi. Restavracija Terasa v tem hotelu pa je Mariborčanom odprla nove razglede, ne le v dobesednem pomenu, ampak tudi v kulinaričnem. Damjan Veber je tisti, ki se podpiše na krožnike, svojo kuhinjo, ki jo navdihuje Sredozemlje, pa je kajpak oprl tudi na štajersko izročilo, kar je dokazal že s pozdravom iz kuhinje: telečjo pašteto z jetri, ampak zraven je bil tudi bučni kroton. Če je bila pašteta pozdrav iz kuhinje, pa je bila pozdrav iz kleti zlata radgonska penina brut nature brez ekspedicijskega likerja, ki jo ekskluzivno točijo na Terasi kot edini v Mariboru.

Nadaljevali smo s konfiniranim gosjim jezikom na solatki poširanega hrena, ki ga je kuhar pokril z ocvrtim žajbljem, na krožnik pa dodal jabolčni pikantni džem z zvezdnatim janežem. Čeprav še ni bilo martinovo, ampak teden prej, so nam k jeziku natočili kozarec novega letnika uvertura 2011 (klet Doppler, družina Krsnik Kopše, uvertura je zvrst muškat otonela in zelenega silvanca).

Naslednji krožnik: juha, ki pogreje – domača okisana ješprenjčkova juha s sladkim krompirjem, zraven pa še grisin s slanino.

Za glavno jed smo dobili jagenjčkov file v pršutovem cvetu

File je bil mehak, saj se je vendar kar štiri ure pekel pri le 60 stopinjah. Za prilogo so dali doma narejene pirine svaljke, korenčkovo kremo in črne orehe. Za vino smo zapustili Maribor in šli na drug konec Slovenije, k Štekarju v Brda. Dobili smo merlot, izbor, letnik 2006, ki pa ni bil suh, ampak polsuh, a je lepo spremljal meso in pirine svaljke.

Končali smo s pravim jesenskim posladkom: kostanjevim musom, napolnjenim s tekočo sredico iz rumene buče. Zraven pa je bila še kandirana hruška in na vrhu kostanjeve pene čips, ki ga je kuhar naredil iz peteršiljevega gomolja (ko se ocvre, dobi sladko noto!). In vino? Iz soboške kleti Marof je prišel laški rizling, izbor.