V cvičkovi kleti

Prepoznavni so po sliki stare grajske kleti na rdeči podlagi.

Objavljeno
01. november 2011 14.27
Posodobljeno
04. november 2011 10.00
Nada Špacapan
Nada Špacapan

Organizirano vinogradništvo in kletarstvo na Dolenjskem, v domovini cvička, se je začelo z ustanovitvijo vinarske zadruge v Kostanjevici na Krki, kjer je današnja galerija Božidarja Jakca, že pred dobrimi 80 leti. Danes vinska klet, ki se je v 70. letih preselila v Leskovec pri Krškem, deluje znotraj Kmečke zadruge Krško, z. o. o., od leta 1993 kot njena največja organizacijsko-proizvodna enota. Staro grajsko vinsko klet so leta 1970 kupili, zraven pa dozidali tehnološki del.

Stari del je razdeljen na štiri enake enote, dve v zgornjih in dve v spodnjih prostorih

Že davno tega je bila namenjena grofom, in sicer so v spodnjih prostorih hranili vino, zgoraj pa je bila kašča za žito, ki je bila dobra izolacija za vino. Toplotni most je bil narejen tudi v meter in pol debelih starih kamnitih stenah kleti, kar se je pozneje pokazalo pri obnovi. V prvem delu hranijo vina v 10 lesenih sodih, posamezen sod drži od 10.000 do 11.000 litrov vina. V drugem delu je arhivska klet. Tu se starajo vina pretežno s posestva na Sremiču, skupaj približno 30.000 steklenic, najstarejši letnik je 1985, laški rizling, pozna trgatev. V naslednjem prostoru za lesenimi pročelji v kovinskih posodah zorijo predvsem bela vina. Zadnji del grajske kleti je namenjen zorenju rdečih vin, poleg tega pa prostor uporabljajo tudi za predstavitev in pokušino vin. V njem krasijo stene barvni vitraji z različnimi vinskimi motivi. Na zunanjem delu dvorišča pa v treh 300.000-litrskih cisternah tipizirajo cviček, saj je ta zvrst: do 60 odstotkov je žametne črnine, 20 odstotkov modre frankinje in 20 odstotkov belih sort (kraljevina, laški rizling, rumeni plavec, zeleni silvanec). Cviček je namreč poleg toskanskega kjantija edino vino na svetu, sestavljeno iz rdečih in belih sort grozdja. V kleti lahko spravijo štiri milijone litrov vina.

Prepoznavni so po sliki stare grajske kleti na rdeči podlagi

Zadruga ima osem hektarov lastnih vinogradov na posestvu Sremič, kjer pridelujejo vrhunska bela in rdeča ter predikatna vina. Grozdje za cviček, vinogradi so v bližnji okolici, pa odkupujejo od svojih članov, saj pomeni kar 90 odstotkov pridelave in velja za največjo cvičkovo klet na Dolenjskem. Njihova prepoznavnost je tudi slika stare grajske kleti na rdeči podlagi, ki krasi etikete vinskih steklenic.

Naš slavni pesnik France Prešeren je bil menda učitelj Antona Aleksandra Auersperga, zato ga je večkrat obiskal v njegovem gradu, ki leži nasproti kleti in v njegovi kleti. Morda se je katera Prešernova pesem rodila prav v tem prostoru pod starimi kamnitimi oboki. V Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani hranijo pismo, v katerem grof Auersperg opozarja Prešerna na njegov dolg za vino, ki ga je odnesel iz njegove kleti.