Vampi Francoisa Rabelaisa

Gargamela se je preobžrla vampov, da ji je razneslo drobovje in možgane, skozi njena velikanska ušesa pa je prišel na svet Gargantua.

Objavljeno
12. november 2011 08.32
Posodobljeno
12. november 2011 08.32
Veljko Barbieri
Veljko Barbieri

Nekje sredi 16. stoletja je sago o pogoltnem velikanu Gargantui in njegovem sinu Pantagruelu začel pisec enkratne knjige, opat Francois Rabelais: »Takole se je zgodilo, ko je Gargamela rodila. Anus ji je namreč ven zlezel in bil je tretji februarski dan, ker je pojedla preveč mastnih vampov volov tolstokožcev. Dobri Grandgousier, njen mož, je v njih sicer zelo užival, a svoji ženi je vendarle svetoval, naj jih manj poje, saj se je približeval njen čas, vampi pa niso ravno priporočljivi za žensko, ki pričakuje. Kljub njegovim opozorilom se je z njimi nažirala, nabodla je kar sedemnajstkrat, pojedla jih je za dva soda in šest loncev ... Čez nekaj časa je začela globoko dihati, stokati in vpiti od bolečine.« In res, kot je zapisal Rabelais, razneslo ji je drobovje in možgane, Gargantua pa je skozi materina velikanska ušesa prilezel na svet. Dogodek, ki ga ona ni preživela in ki je bil neverjeten tudi za Rabelaisa, zapriseženega ljubitelja hrane in pijače ter sovražnika takratnega klera in visokih slojev, o katerih je ravno tako pisal v svojem delu, nekakšni zajetni simbolni kuharski knjigi, je pomagal avtorju začeti roman.

Požeruhi

Skupaj z Rabelaisovimi ljubitelji vampov so oživele tudi podobe Breughlovih in Boshevih požeruhov pa tudi antičnih zaljubljencev v ventricule. Vampi so dišali iz velikanskih posod v samostanskih kuhinjah, srednjeveški pogoltneži pa so, tako kakor nesrečna Gargamela, tekmovali, kdo jih bo pojedel več. V srednjeveškem in renesančnem Parizu, Rabelaisovem odru, so celo ustanovili mesarski ceh, v katerem so izbrani mesarji imeli monopol v pripravi vampov, ki so jih ponujali kar iz bakrenih kotlov na vprežnih vozih po pariških ulicah. Jed je preživela vse do danes, Rabelaisovi pariški vampi pa so sinonim za izbran obed, kakor tudi tisti iz Provanse, Italije pa drugod iz srednje Evrope, kjer se je s križanjem priprave vampov z juga in severa sklenil kulinarični krog, v katerem so se zavrteli tudi tisti sloviti mastni, ki so bili v romanu Francoisa Rabelaisa usodni za Gargantuajevo pogoltno mater, gospo Gargamelo. Vampi in pašta fižol.

(Moj recept po zgledu dveh dalmatinskih jedi) Slovenski vampi

Približno 1,5 kg dobro očiščenih telečjih ali junečjih vampov kuhajte v vodi z 2 glavicama čebule, dokler se ne zmehčajo. Nekaj juhe shranite, vampe pa narežite na trakove, široke približno 0,5 cm. V drugi posodi skuhajte mesno osnovo iz 3 telečjih beder skupaj s 15 dag pršuta v kosu, ki je čez noč počival v vodi. Na 1 dl olja zlato popecite 4 sesekljane glavice čebule, 5 strokov sesekljanega belega česna, dodajte narezane vampe skupaj z 2 pretlačenima glavicama čebule iz juhe. Vse skupaj še nekoliko podušite, vmes zalivajte z mesno osnovo. Dodajte 2 dl juhe od vampov, 1 dl juhe, v kateri ste skuhali 0,5 kg fižola češnjevca, dodajte še 2 sesekljana stroka česna in 1 dl paradižnikove omake, lahko tudi 1 žlico koncentrata in 3 klinčke. Vse skupaj kuhajte, dokler se vampi povsem ne zmehčajo. Tik pred koncem dodajte 0,5 kg kuhanega fižola, na kocke narezan kuhan pršut in 0,25 kg skuhanih peresnikov. Premešajte, počakajte, da vse skupaj zavre, posolite in popoprajte ter postrezite vroče.

(Slovenski recept) Vampi iz Caena

Skuhajte 1,5 kg junečjih ali govejih vampov, narežite jih na trakove in dušite skupaj s 4 popraženimi glavicami čebule in 15 dag sesekljane slanine. Dodajte 4 sesekljane stroke česna, 1 žlico paradižnikovega koncentrata in 1 žlico moke. Vse zalijte s 4 dl goste mesne osnove in malce juhe od vampov, kuhajte, dokler se povsem ne zmehčajo. Posolite in popoprajte ter postrezite vroče.

(Različica slovitega recepta iz francoskega Caena) Veljko Barbieri Kuharije

Na dno velike posode na 5 dag stopljene masti zložite 4 sesekljane glavice česna in 4 korenčke, nanje pa 4 telečja bedra, razsekana po sredini, in 2 kg obarjenih govejih vampov, narezanih na trakove. Na vse to položite nekaj lovorjevih listov in 4 večje kose pora, za približno 30 dag. Začinite z 1 vejico materine dušice, majaronom, žajbljem in rožmarinom ter zalijte z 1 l mesne osnove, zmešane z 1 dl jabolčnega žganja, v katerem ste stopili 1 žlico paradižnikovega koncentrata. Dodajte še ščepec žafrana, posolite in popoprajte ter kuhajte 5 ur, da se vse zmehča. Odstranite bedra, por in aromatične zeli, vampe pa postrezite vroče.