Začimba za poznavalce

Suhe jagode moramo pred uporabo dobro zdrobiti.

Objavljeno
28. oktober 2011 16.16
Posodobljeno
31. oktober 2011 06.00
Andrej Predin
Andrej Predin

Navadni brin, brinje, brina ali črna smrekva je rastlina iz družine cipresovk, ki raste v Evropi, severni Aziji in Severni Ameriki, kjer ga pogosto obravnavajo kot plevel. Lahko zraste več kot šest metrov visoko, plodovi so drobni in okrogli, za zorenje, da se iz zelene barve spremenijo v modro ali vijolično, potrebujejo od dve do tri leta. Najboljše jagode, ki so primerne tudi za pripravo hrane, prihajajo iz Makedonije in Albanije. Kot začimbo jih lahko najdemo v bolje založenih supermarketih, kupovati jih moramo v manjših količinah, saj bodo sčasoma ostale brez okusa. Jagode nabiramo oktobra in jih sušimo na soncu.

Pri pripravi divjačine


Brinove jagode so najbolj znane kot ključna sestavina priljubljene alkoholne pijače džina in seveda brinjevca. Pri njihovi uporabi je treba biti previden, saj jih ne smejo uživati nosečnice, otroci, mlajši od 12 let, tisti, ki trpijo za boleznijo ledvic, ter ženske z rakom na dojki! Okus brinovih jagod je oster in spominja na bor. Najpogosteje jih uporabljamo pri pripravi divjačine, neredko pa se znajdejo tudi kot dodatek h govedini in svinjini. Občasno zaidejo v jedi s kislim zeljem in v vloženo zelenjavo, po navadi pa jih dodajamo marinadam in omakam, ki vsebujejo črni poper, česen, timijan in rožmarin. Priležejo se tudi k sadju, zato so lahko tudi dodatek marmeladam.

V jabolčni kis

Suhe jagode moramo pred uporabo dobro zdrobiti, saj bo okus v stiku z zrakom hitro izginil. Ne potrebujemo jih veliko, tri ali štiri zadostujejo za celotno jed, saj seveda nočemo zakriti osnovnega okusa in drugih začimb. Ena izmed najprepoznavnejših učinkovin v njih je terpenol, poznan diuretik, ki spodbuja izločanje, zato brin odsvetujejo nosečnicam in ledvičnim bolnikom. Najdemo ga v vseh delih rastline, največ pa ga je v svežih jagodah, v posušenih ga sicer večina izpuhti. Žlico jagod lahko namočimo v steklenico jabolčnega kisa in dobili bomo odličen aromatiziran kis.

Spodbuja apetit


Brinovo olje se pogosto uporablja za zdravljenje površinskih ran in drugih bolezenskih znakov na koži, kupimo ga lahko v lekarnah. Pomaga pri revmatičnih obolenjih, boleznih sklepov, uporabljamo ga kot razkužilo, zdravi bolezni dihal in pospešuje menstruacijo. Jagode spodbujajo apetit in delujejo kot čistilec prebavnega trakta, saj odganjajo zajedavce. Parne kopeli pomagajo proti vročini in alergijam; za kopel potrebujemo približno tri centimetre debel šop brinovih vejic, ki jih prevremo v petih litrih vode. Odcejeno vodo polivamo po razžarjenem kamenju v savni. Iz jedilne žice brinovih jagod si lahko pripravimo čaj, ki ga ne smemo piti dlje kot en mesec. Jagode stremo in čeznje prelijemo dva decilitra in pol kropa, po 10 minutah odcedimo. Trikrat na dan popijemo skodelico čaja.