Otipavanje ni več 
spolno nadlegovanje

Le dva obtožena duhovnika od petih sta pristala za zapahi.

Objavljeno
17. februar 2011 19.34
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
MARIBOR – Eden je že za zapahi največjega slovenskega zapora na Dobu pri Mirni. Drugega so obsodili, a se je zelo spretno izmikal prestajanju večletne zaporne kazni, nazadnje pa je le pristal tam, kamor spada. Tretjega so najprej obsodili, nato pa na presenečenje vseh oprostili. Četrtega je bog vzel k sebi, še preden je stopil pred sodnike na Zemlji. Petega so v dvomu, da ni zlorabljal mladoletnic, oprostili na sodišču v Slovenj Gradcu. Tako bi lahko na kratko opisali mlajšo zgodovino slovenskih duhovnikov in njihovih (ne)dokazanih zlorab (predvsem) mladoletnikov in mladoletnic.

Še pred slabim letom se je dušni pastir s Polenšaka Slavko Štefko skrival pred novinarskimi kamerami, ko so ga na ptujskem sodišču obsodili na pogojno kazen 17 mesecev zapora. Sodeč po njegovem vedenju, bi lahko bil naključni opazovalec mnenja, da se je sramoval svojih dejanj. Toda v dnu duše je vedel, da jo je odnesel z modrim očesom, čeprav je vsaj petim otrokom zagrenil življenje. Največje presenečenje pa šele sledi. Pred tedni je višje sodišče obravnavalo duhovnikovo pritožbo in na začudenje vseh župnika s Polenšaka oprostilo vseh obtožb. Zadeva je z odločitvijo višjih sodnikov postala tudi pravnomočna, duša 64-letnega Slavka Štefka pa čista kot solza.

Z oprostilno sodbo se je kot milni mehurček razblinila tudi petletna kazen prepovedi opravljanja duhovniškega dela z mladoletnimi. Od minulega tedna bodo otroci na Polenšaku znova hodili k verouku k Štefku. Zanimivo bi bilo videti, kako bi se odzvali višji sodniki, če bi živeli v vasici na obronkih Slovenskih goric in bi njihov mladoletni otrok hodil k verouku. »Višje sodišče je ocenilo, da otipavanje deklet v tem primeru ni bilo spolno nadlegovanje, ker ni šlo za zadovoljevanje spolnega nagona,« je odločitve sodnikov iz Maribora razjasnil vodja ptujskih tožilcev Milan Birsa.

Torej otipavanje mladoletnih otrok ni več kaznivo? Kam bi pa prišli, če bi vsak učitelj po mili volji v šoli otipaval mladoletnice po dojkah, dekleta božal po stegnih in jim silil v mednožje? Iz izkušenj na sodišču bi vsak tovrstni učitelj dobil primerno kazen in seveda delovno knjižico. Duhovnik je pač nima oziroma mu je nima kdo potisniti v roke, saj vrana vrani ne izkljuje oči.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Niti grozljivo pričanje ene izmed žrtev ni prepričalo višjih mariborskih sodnikov