Pahor dal košarico, žvižgi za Radićevo

Komu je novi velenjski izvozni jašek trn v peti in zakaj?

Objavljeno
08. marec 2011 21.07
Jadran Vatovec
Jadran Vatovec
VELENJE – Prav v sredo naj bi v Premogovniku Velenje s posebno slavnostno prireditvijo zaznamovali začetek uporabe novega izvoznega jaška. Naložba, ki je omogočila gradnjo tega jaška – njegova uporaba naj bi skrajšala poti transportiranja premoga na površje za najmanj 20 odstokov –, je, res je, stala 35 milijonov evrov. Toda za danes napovedane prireditve kljub temu ne bo. Odpovedati so jo morali oziroma, blažje rečeno, preložiti so jo morali »za nedoločen čas«. Slovesnosti naj bi se namreč kot časten gost udeležil tudi predsednik vlade Borut Pahor, ki pa ima drugje, tako se glasi uradno pojasnilo, neodložljive obveznosti.

Marsikdo, ne samo v Velenju, tudi v Ljubljani, je takoj posumil, da si je Pahor tik pred zdajci premislil predvsem zato, ker ni hotel, da bi kdo njegovo navzočnost na prireditvi razumel kot odločno podporo gradnji TEŠ 6. Nekateri prav tako namigujejo, da mu je udeležbo odsvetovala gospodarska ministrica mag. Darja Radić (Zares), ki pa, roko na srce, niti ni bila povabljena na prireditev: »Če bi si upala priti, bi jo tako ali tako izžvižgali.« Zakaj ni bila povabljena? Dovolj se je spomniti, kako jo je pred manj kot enim tednom velenjski župan in poslanec največje vladne stranke (Pahorjevega SD) Bojan Kontič pozival k odgovornejšemu dajanju izjav o (ne)koristnosti TEŠ 6. Mag. Radićeva je namreč začela celo v Bruslju razlagati, da projekt TEŠ 6 ne bi bil »niti približno ekonomsko učinkovit«.

Direktor Premogovnika Velenje dr. Milan Medved nam je resda v pogovoru zagotovil, da odprtje novega izvoznega jaška, na prihodnjo uporabo katerega so v družbi, ki jo vodi, vsekakor ponosni, ni v ničemer povezano s TEŠ 6 ali vsaj ni tako zelo povezano z njim: »Jašek je za nas velika pridobitev, speljali smo ga sredi deponijskega prostora, z njim smo, kot rečeno, skrajšali vse transportne poti izkopanega premoga. Jašek nam bo omogočil, da bomo odslej laže izvažali na površje preostale količine najkakovostnejšega premoga in predvidoma vse zaloge porabili do leta 2054. S postopnim zapiranjem rudnika poleg tega tudi ne bomo obremenjevali državnega proračuna, saj zanj sprotno skrbimo na svoje stroške. Mimogrede, mednarodna recenzija je potrdila, da smo lahko več kot zadovoljni tako z zalogami nadvse kakovostnega premoga kot tudi s stopnjo njegove kurilnosti.« Skratka: ker bodo v Premogovniku Velenje uporabljali novi izvozni jašek, bosta izkop premoga in njegov izvoz na površje še precej bolj ekonomsko učinkovita.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Prvi mož premogovnika bo član uprave HSE?