Pahor pričakuje opravičilo zase in za predsednika

Türku opravičilo zaradi dokumentov o napadu, Pahorju glede arhivskega gradiva.

Objavljeno
24. februar 2011 17.23
Šp. S./STA
Šp. S./STA
LJUBLJANA – Po mnenju predsednika vlade Boruta Pahorja bi se morala stranka SDS opravičiti predsedniku republike Danilu Türku zaradi dokumentov, ki so jih objavili na spletni strani in naj bi dokazovali njegovo obveščenost o bombnem napadu v Velikovcu. Hkrati premier meni, da si tudi sam zasluži opravičilo zaradi obtožb glede branja arhivov. Vsakdo bi se namreč moral opravičiti za napake.

»Če prav razumem navedbe, sem bil obtožen, da sem nezakonito odtujil del arhivskega gradiva in ga prebiral. To ni res, zato pričakujem opravičilo glede tega,«je utemljil pričakovanje opravičila.

V začetku februarja je SDS na spletni strani objavila dokumente iz Arhiva RS, ki naj bi dokazovali, da je bil predsednik republike Danilo Türk med desetimi posebej obveščenimi o bombnem napadu v avstrijskem Velikovcu. Pozneje so mediji poročali, da je dokument ponarejen. V SDS zanikajo ponarejanje, dopuščajo pa možnost, da so bila gradiva Socialistične zveze delovnega ljudstva v Arhivu RS zložena v isto mapo in nato v datoteko poskenirane tudi strani, ki niso bile priloga k dopisu.