Pahor: V ZDA nisem na dopustu

Kot pa pravi, ZDA Slovenijo razumejo kot enakovrednega partnerja.

Objavljeno
09. februar 2011 11.18
T. L./STA
T. L./STA
WASHINGTON – Premier Borut Pahor je v torek poudaril, da spada obisk ZDA v sklop obiskov, ki krepijo vsestransko sodelovanje Slovenije z velesilami. Kot je dejal, ZDA Slovenijo razumejo kot enakovrednega partnerja. Pahor je sicer delovni torek v ZDA sklenil s sprejemom v počastitev kulturnega praznika na slovenskem veleposlaništvu v Washingtonu.

Slovensko gospodarstvo računa na ameriška vlaganja


Pahorjev obisk v ZDA je namenjen utrditvi in nadgradnji odnosov z ZDA, predvsem gospodarskih, pri čemer Slovenija računa na več vlaganj ameriških podjetij.

Zakaj vabilo? Ker ZDA cenijo odločno politiko slovenske vlade

Svoje povabilo v Belo hišo je Pahor ocenil kot posledico tega, da ZDA cenijo odločno politiko slovenske vlade glede strukturnih reform in vlogo naše države v regiji, še posebno zaradi dogovora s Hrvaško glede meje. »Gre za delovni obisk, ki je sicer moj najdaljši od prevzema vlade, in Američani so nas sprejeli z vsem spoštovanjem, kar je treba vzeti kot navdih za prihodnost,« je dejal premier.

Slovenijo zanima tudi jedrska energija?


Na vprašanje glede pričakovanih konkretnih rezultatov pogovorov z ameriškimi gospodarstveniki je Pahor odgovoril, da je prišel pokazat pripravljenost vlade za povečanje tujih vlaganj. »Ena od reform je povezana s poslovnim okoljem, da bo bolj privlačno za tuja vlaganja, še posebno v finančne in varnostne ustanove, kamor spada tudi jedrska energija,« je dejal Pahor. Kot je priznal, bo treba odpraviti nekaj administrativnih ovir, a poudaril, da pozna domačo nalogo vlade.

Še bolj verodostojna partnerica ZDA


»Potem ko se je vlada razbremenila težkih političnih vprašanj o meji s Hrvaško, je to razbremenilo tudi regijo,« je še povedal Pahor in s tem potrdil trditve diplomatov, da je Slovenija zaradi tega postala še bolj verodostojen partner ZDA. Američani naj bi spoštovali pripravljenost vlade, da gre tudi v težke reforme doma, kot je reforma pokojninskega sistema.

Slovenijo zanima, kako se bodo ZDA izvile iz krize


Na vprašanje o srečanju s finančnim ministrom Geithnerjem je Pahor odgovoril, da gre za zelo pomembno srečanje, na katerem želi Slovenija slišati, kako se nameravajo ZDA izviti z krize, Američani pa, kakšna je ocena Slovenije glede dogajanja znotraj območja evra.

Premier je odločno zavrnil kritike v Sloveniji, da je v ZDA »na dopustu«.