Pahor z Geithnerjem o ukrepih Slovenije

Ameriški finančni minister je pozitivno ocenil tudi okrevanje evropskih trgov.

Objavljeno
09. februar 2011 21.50
Ma. F./STA
Ma. F./STA
WASHINGTON – Predsednik vlade Borut Pahor in minister za finance Franc Križanič sta se v Washingtonu sestala z ameriškim finančnim ministrom Timothyjem Geithnerjem. Glavni temi pogovora sta bila okrevanje EU in primerjava z razmerami v ZDA, Pahor in Križanič pa sta Geithnerju med drugim predstavila ukrepe Slovenije za povečanje konkurenčnosti.

Geithner je v enournem konstruktivnem pogovoru ocenil, da se ameriško gospodarstvo krepi počasneje, kot bi si želeli, in da bodo morale ZDA izpeljati še številne precej težke ukrepe, da bodo tudi dolgoročno ujele hiter razvoj hitro rastočih držav skupine BRIK.

Ameriški finančni minister je pozitivno ocenil tudi okrevanje evropskih trgov, predvsem držav znotraj EU, ki bodo zmogle slediti nemškemu razvoju. Ob tem je ocenil, da med te države spada tudi Slovenija.

Pahor in Križanič sta Geithnerju predstavila slovenske ukrepe za povečanje konkurenčnosti ter slovenske poglede na trajnostni mehanizem EU za izhod iz krize. Geithner je oboje ocenil pohvalno, Pahorju in Križaniču pa je zaželel uspeh pri pokojninski reformi, ki je po njegovi oceni nujno potrebna za povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

Pahor in Geithner sta govorila tudi o razmerah na Bližnjem vzhodu in se strinjala, da lahko poslabšanje razmer v regiji negativno vpliva na svetovne trge, predvsem se lahko to odraža v dvigu cen nafte. Ameriškega ministra je zanimala tudi ocena stabilnosti slovenskih finančnih institucij, ki lahko po njegovem mnenju igrajo pomembno vlogo na finančnih trgih srednje in jugovzhodne Evrope.

Pahor je v okviru obiska v ZDA v ponedeljek obiskal ameriški kongres, v torek pa je med drugim govoril z ameriškimi podjetniki, predaval na univerzi John Hopkins in se na State Departmentu udeležil podpisa sporazuma med Slovenijo in ZDA o izmenjavi informacij in spremljanju terorizma. Na programu ima še srečanje z ameriškim podpredsednikom Josephom Bidenom in predsednikom Barackom Obamo.