Parlament le stotinko pred vlado

Vladi je oceno negativno dalo 46,2 odstotka vprašanih, zelo negativno pa 27,4 odstotka.

Objavljeno
14. marec 2011 10.33
K. K.
K. K.

LJUBLJANA – Vlada in parlament sta v očeh državljanov iz Delove ankete dosegla novo dno. Pod vodstvom Boruta Pahorja je vlada padla na javnomnenjsko oceno 2,17, parlament, ki ga vodi Pavel Gantar, pa je le stotinko odstotne točke višje, na 2,18 odstotka.

Le pol odstotka za zelo pozitivno

Z zelo pozitivno je vlado ocenilo le pol odstotka vprašanih. Kot pozitivno je delo vlade ocenilo 18,1 odstotka vprašanih, kot srednje šest odstotkov, negativno 46,2 odstotka in zelo negativno 27,4 odstotka. Z oceno negativno je kar tri četrtine vprašanih ocenilo tudi delo parlamenta.

SDS zdrsnil, a je daleč pred SD

SDS bi še vedno volila dobra četrtina vprašanih (21,4 odstotka), čeprav ji je vpliv afer, ki so se v zadnjem mesecu vrtele okoli Janeza Janše, napram prejšnjemu odškrnil tri odstotke. SD (11,9 odstotka) je spet prehitela DeSUS (9,5 odstotka). Tudi ta mesec je v anketi Dela na prvem mestu SDS. Čeprav je dobila nekoliko manjši delež glasov kot prejšnjič, je še vedno daleč pred drugouvrščeno SD, ta pa je svojo uvrstitev nekoliko popravila in tako znova prehitela DeSUS.  

SLS pred SNS, LDS in Zares

Kazalci se obračajo v prid SLS (5,9 odstotka). Sledijo ji SNS (4,8 odstotka), vladni LDS (3,7 odstotka) in Zares s (3,5 odstotka) in NSi (3,2 odstotka). Da bi volili katero drugo stranko, je dejalo 2,5 odstotka vprašanih, 14,2 odstotka pa jih ne ve, kako bi glasovali. Da se sploh ne nameravajo udeležiti volitev, jih pravi 19,4 odstotka.

Skok Viranta in Žerjava

Na barometru priljubljenosti na prvem mestu še vedno kraljuje predsednik republike Danilo Türk. Drugi ostaja evropski komisar Janez Potočnik, tretji pa prvak DeSUS Karl Erjavec. Naskok meseca je uspel šefu zbora za republiko Gregorju Virantu, ki se je zavihtel na četrto, in prvaku SLS Radovanu Žerjavu, ki je skočil na peto mesto. Slabe ocene pa bodo z liste dvajsetih odnesle pravaka Zares Gregorja Golobiča in poslanko SDS Evo Irgl.