Penko bi čistil po uradu FBI

Gre za nadaljevanje razvpite zgodbe o aretaciji Penka in Ivana Zidarja.

Objavljeno
25. februar 2011 13.37
B. C.
B. C.
LJUBLJANA – Saj se še spomnite solz nekdanjega tožilca, zdaj pa odvetnika Boštjana Penka med spominjanjem, kako se je počutil tistega dne konec junija 2008, ko so njemu in šefu SCT Ivanu Zidarju kar sredi Ljubljane nataknili lisice ter ju bučno aretirali kot najbolj zakrknjena kriminalca? Prav zaradi tega zdaj Penko kazensko preganja skoraj vse, ki so sodelovali v preiskavi proti njemu, prvi pa je moral na zatožno klop ljubljanskega okrajnega sodišča sesti pomočnik direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Robert Črepinko.

Ta se je v funkciji pomočnika direktorja kriminalistične uprave pri GPU podpisal pod kazensko ovadbo, da je Penko kot tožilec zagrešil kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja, Zidar pa pomoč pri tem dejanju. Ovadba je Penka bremenila, da je kot višji državni tožilec, zaposlen pri vrhovnem državnem tožilstvu, v nasprotju z zakonom že opravljal odvetniške storitve, ko se je sestajal z Zidarjem ter mu ponujal svoje storitve.

Prepoved poklica

Pa je ovadba popolnoma zvodenela in, tako trdi Penko, tudi zunajobravnavni senat okrožnega sodišča je pred nekaj tedni proti obema zavrnil preiskavo. V obtožnem predlogu odvetnik v vlogi subsidiarnega tožilca očita drugemu možu slovenskega FBI, da je prav s podpisom pod ovadbo proti njemu in Zidarju kot kriminalist zagrešil kaznivo dejanje krive ovadbe, za kar obtožencu grozi do tri leta zapora, vendar pa tožitelj zahteva le, da sodišče prepove toženemu opravljanje poklica kriminalista.

Na le nekaj minut dolgem razpravnem dnevu pred sodnico Metko Popivodo je bil Črepinkov zagovor zelo kratek. Od očitkov, ki jih je slišal v Penkovem obtožnem predlogu, »je resnica le tisto, da sem bil v spornem času pomočnika direktorja kriminalistične uprave pri GPU zadolžen za operativne naloge. V skladu s pooblastili sem pregledoval in podpisoval kazenske ovadbe ter jih predajal tožilcem. Tako je bilo tudi z omenjeno, ki je bila posledica večmesečne preiskave. Skrbno sem jo pregledal in ugotovil, da vsebuje vse, kar kazenska ovadba mora vsebovati, nato sem jo podpisal in predal naprej.«

Fušal med dopustom

»Prav to je torej povedal, kar sem hotel slišati,« je bil med odhajanjem s sodišča slišati zadovoljni Penko. »Da je ovadbo pozorno prebral in jo podpisal. Podpisal se je pod nekaj, v čemer sploh ni bilo znakov kaznivega dejanja. Če sem kaj zagrešil, je bil to etični prekršek. Čeprav nisem več opravljal nalog tožilca in sem bil pred presedlanjem v odvetniške vode na dopustu – da mi ta pač ne propade –, sem formalno še imel tožilsko funkcijo, torej sem ravnal neetično in nehigienično, ker sem se dobival z bodočimi strankami. Pravim pa, da se kot tožilec z Ivanom Zidarjem nisem nikoli ukvarjal,« trdi odvetnik, ki šefa SCT zastopa tudi na sodnem procesu v Čisti lopati.

Sojenje se bo nadaljevalo 6. aprila.