Bi postali varuška?

Razmislite, s čim boste zabavali in kako obvladali mladež!

Objavljeno
19. februar 2011 13.55
M. F.
M. F.
Razmišljate o tem, da postali varuška? Vas je za uslugo na sobotni večer poprosil starejši brat? Otroke imate sicer radi, a vseeno malce dvomite, da boste razigrancem kos. Brez skrbi! Paziti na otroke je v resnici zelo prijetno opravilo. Zabavajte jih in oni bodo zabavali vas!

Igrajte se igre!
Otroci so radi v središču pozornosti. Naučite se nekaj igric, primernih njihovi starosti. Dojenčke zelo zabava tista: »Tok, tok, kdo je?« Ko se malčki začnejo plaziti, se z njimi lahko lovite, starejšim otrokom pa so všeč družabne igre.

Skupaj si oglejte risanko

Zagotovo imajo najljubšo. Seveda to ne pomeni, da jim preprosto zavrtite DVD in jih pustite same pred televizijo. Priskrbite blazine, odeje in prigrizke, se skupaj z njimi usedite pred ekran ter uživajte v domačem kinu!

Malce načrta ne škodi!
Varuške, ki so polne dobrih in zabavnih zamisli, so pri otrocih vedno priljubljene. Razmislite, kaj vse bi lahko počeli in priskrbite material: kolaž, barvice, plastelin. Skupaj z njimi lahko izdelate darilce za starše ali jim za dobrodošlico pripravite kratko predstavo. Tudi glasba je vedno zabavna, zato naj vam ne bo nerodno z nadobudneži zapeti ali zaplesati ob znanih melodijah. Če nimate idej, pokukajte malce na splet. Zagotovo se vam bo kakšna utrnila.

Težave!
Kljub vsej dobri volji in domiselnosti, gre vedno pričakovati tudi te. Če se otroci nikakor ne morejo umiriti, so morda lačni, utrujeni ali jim je preprosto dolgčas. Poskrbite torej za primeren obrok, urico počitka, jih odpeljite na svež zrak ali jih vprašajte, kaj bi radi počeli oni.

Avtoriteta ste vi!

Za varovance ste odgovorni in zato morajo upoštevati vašo avtoriteto. Dopovejte jim, kdo je glavni, seveda ne na žaljiv, vsiljiv ali celo nesramen način. Postavite jasne meje in pravila, od katerih ne odstopajte!

Kazen?
Morda bo včasih potrebna, a z njo kar se da previdno! Najprej se pri starših pozanimajte, kako ravnajo v kriznih primerih, in si zapomnite, da je vsakršno fizično kaznovanje izključeno. Lahko jih poskušate disciplinirati tako, da jim odvzamete kakšen privilegij ali jim naložite katero od njim neprijetnih opravil. Prepoved gledanja televizije ali igranja igric je predvsem za starejše otroke en od primernih načinov kaznovanja.