Bogati najstniki bolj agresivni od revnih

Agresija narašča sorazmerno s povečevanjem njihovega bogastva.

Objavljeno
19. februar 2011 19.16
S. B.
S. B.
Znanstveni časopis American Sociological Review je razkril, da agresija pri najstnikih narašča sorazmerno s povečevanjem njihovega materialnega bogastva.

Do odkritja so prišli s pomočjo obsežne študije, v kateri je bilo zajetih 3.722 učencev, ki so obiskovali srednjo ali višjo stopnjo ameriške srednje šole. Izbrani so bili najstniki, ki so obiskovali osme, devete in desete razrede v 19 šolah Severne Karoline. Opazovali so jih dve akademski leti.

To so izsledki raziskave, ki so jo izvedli že v letih 2004 in 2005, medijsko zanimiva pa je postala šele v zadnjem času, zelo težko posplošimo, saj študija ni bila mednarodna, rezultati pa so osupljivi.

Večina bogatih najstnikov je bila nasilna

Odkrili so, da se je agresivno vedenje pojavilo pri 98 odstotkih vseh tistih učencev, ki so bili med sošolci zelo priljubljeni in so priznali, da se za svoje uspehe zelo trudijo.

Učenci so morali navesti pet svojih dobrih prijateljev, pet ljudi, ki so jih kakor koli (verbalno ali fizično) napadli, in pet tistih, ki so jih zasmehovali sami.
Raziskovalci so upoštevali tudi naslednje karakteristike: prihodek staršev, posameznikovo (ne)ukvarjanje s skupinskimi športi, njegovo zgodovino romantičnih zvez ...

Raziskava je pokazala, da višji, kot je bil status najstnika jeseni, bolj agresiven je ta postal v pomladanskem času.

Sociolog Robert Faris je komentiral: »Dolgo časa so bili vsi prepričani, da je agresija posledica neustreznega domačega okolja. Sodeč po tej raziskavi, se nam zdaj kaže povsem drugačna slika.«