Čas za prve kašice

Med petim in šestim mesecem je dojenček že zrel za drugo hrano.

Objavljeno
18. februar 2011 11.49
S. B.
S. B.
Dojenčki na različne načine kažejo, da so zreli za tršo hrano in da mleko ne zadostuje več dnevnim potrebam prehranjevanja. Najpogostejša pokazatelja sta zbujanje otroka ponoči in (pre)pogosto hranjenje z mlečno formulo ali materinim mlekom čez dan. Nekaterim nadobudnežem se celo cedijo sline, ko opazujejo starše pri jedi. Takrat ste lahko popolnoma prepričani, da je napočil čas za kašice.

Kako začeti z žličko?

Prvo hranjenje naj bo zabavno in nenaporno. Otroka udobno namestite in mu ponudite žličko z malo vsebine. Pediatri svetujejo, da začnete z jabolkom, korenjem, riževo kašico in bučo. Konico žličke mu postavite na spodnjo ustnico tako, da jeziček malo stisnete z žličko. Otroček naj hrano posesa z žličke. Vajo ponovite in bodite potrpežljivi. Nikoli mu ne zlivajte vsebine globoko v ustno votlino. Otrok lahko že po treh žličkah odneha, vi pa morate njegovo odločitev spoštovati. Uvajanje naj poteka dopoldne, potem pa ves dan opazujte odzive zaradi morebitnih alergij, ki bi se utegnile pojaviti.

Kako gosta mora biti kašica?

Ker je prej pil samo mleko, je dobro, če so začetne kašice čim bolj tekoče. Sčasoma gostoto prilagajate glede na osvojene tehnike požiranja. Zagotovo ni dobro, če se otrok pri prehranjevanju davi in težko požira. Iz tekočega stanja preidete na naslednjo stopnjo tako, da hrano zdrobite v mešalcu ali pretlačite, da je gosta kot skuta, vedno pa lahko dodajate tekočino.