Dilema: ponovno z bivšim?

V novem razmerju ni prostora za stare navade, razvade in zamere.

Objavljeno
27. februar 2011 11.05
M. F.
M. F.
Star pregovor pravi, da čas celi vse rane. In včasih je res tako. Tudi pri nekdanjih zaljubljencih, ki jih je življenjska pot ločila, a razmišljajo o ponovnem združenju. Odločitev ni lahka, in preden jo sprejmete, si odkrito odgovorite na naslednja vprašanja!

Zakaj sta se razšla?

Menite, da je bil kriv on, a vidite, da se je spremenil. Na boljše, seveda. Pa ste se spremenili tudi sami? Dodobra premislite o svoji vlogi v razhodu, o dejanjih, ki so vaju k temu napeljale, prevzemite svoj delež krivde in šele potem razmišljajte o ponovnem združenju.

Kaj je po novem drugače?


Sta finančno stabilnejša? Je oseba, ki je morda stopila med vaju, za vedno izginila z obzorja? Pod drobnogled vzemite vse spremembe in presodite, ali so dobre. Kajti kako naj razmerje uspeva v okoliščinah, v katerih je propadlo?

Bosta znala zaobiti stare navade?


Nemogoče je novo razmerje graditi na starih navadah. Zlasti tistih, ki so neposredno ali posredno povzročile razpad zveze. Če se jih nista znebila, bosta zapadla v stare vzorce, kaj pa temu sledi, že vesta!

Sta bila prvič premlada?

Ko se ozreta nazaj, se zavedata, da sta bila takrat mnogo premlada za resno zvezo. In če se s tem strinjata oba, je to dejansko dober znak. Seveda ne gre le za leta, gre tudi za osebnostno zrelost. Če je ta ostala na isti ravni, bo tako, kot bi v dnevni sobi prestavili pohištvo: najprej bo zanimivo, a sčasoma bosta spoznala, da si še vedno želita večjo hišo.

Je kateri od vaju varal?

Če je bila za razpad zveze kriva nezvestoba, bo nezaupanje izredno težko izkoreniniti. Še posebej, če se ne bosta odločila za strokovno pomoč. Vajin odnos bo kot tempirana bomba in sčasoma ga bodo načele stare zamere, negotovosti in dvomi.

Imata otroke, ki želijo ponovno združitev?


Občasno sestajanje z bivšim je do otrok kruto početje in nikoli jih ne izkoriščajte zaradi ponovnega združevanja. Bodite odločni: le če sta popolnoma prepričana, da imata zaradi ljubezni, odgovornosti in večje zrelosti vse možnosti, da osnujeta novo, boljše razmerje, se vanj spustita. Pa ne zaradi otrok, kajti če se bodo iskre začele ponovno kresati, bodo (spet) najbolj trpeli prav oni!