Dobre stare lesene kocke

Še vedno jih lahko kupite, čeprav so med novodobnimi igračami neopazne.

Objavljeno
08. februar 2011 12.12
M. F.
M. F.
Bi radi pravo igračo, ki bo pripomogla k razvoju motoričnih in zaznavnih sposobnosti vašega malčka? Preden se podate v iskalno akcijo po neštetih trgovinah z igračami, še enkrat pomislite! Ne hranite morda še kje lesenih kock, ki so vam v otroštvu zapolnile prenekatero urico?

Različnih oblik, barv ali poslikav. Le kdo se jih ne spomni, v dobi interaktivnih igrač pa so nekoliko potonile v pozabo. Da so neupravičeno zapostavljene, je dokazala raziskava v Seattlu, kjer so otroci, ki so se z njimi pogosto zabavali, na testiranjih dosegali kar za 15 odstotkov boljše rezultate tako v motoričnih kot govornih sposobnosti od tistih, ki jih ta vrsta igrač ni pritegnila.

Spodbujajo domišljijo, koncentracijo, izražanje občutij

Medtem ko proizvajalci sodobnih igrač poudarjajo, kaj vse njihovi izdelki zmorejo, lesene kocke ne zmorejo ničesar: ne premikajo se, ne igrajo, nimajo svetlečih lučk in ne spreminjajo oblik. A otroku dajejo nekaj, s čimer se mnoge novodobne igrače ne morejo pohvaliti: spodbujajo njegovo domišljijo, saj jih lahko zlaga na tisoče načinov in z njihovo pomočjo oblikuje svoj svet. Zagovorniki lesenih kock prav tako priporočajo igranje s plastičnimi kockami (denimo lego).

Te igrače ne vplivajo pozitivno le na razvoj motoričnih veščin in domišljije, otroci, ki si z njimi pogosto krajšajo čas, tudi lažje nadzorujejo in izražajo svoja občutja ter imajo boljšo sposobnost koncentracije.

In če se vrnemo k lesenim kockam: svojih starih nimate več? Še vedno jih lahko kupite, čeprav so med množico plastičnih igrač skoraj neopazne.