Drugačen pogled: moški in valentinovo

Romantični praznik jim v kosti požene strah!

Objavljeno
13. februar 2011 11.55
M.F.
M.F.
Prenekateri predstavnik močnejšega spola zatrjuje, da ga ne mara ali ga celo sovraži. Zdi se, da je za s testosteronom prepojena telesa malce preveč osladen. Da pa ne bi bili videti preveč neromantični, so ga zaradi svojih dragih kljub vsemu »prisiljeni« obeležiti.

Resnica je malce drugačna. Moški valentinovega ne sovražijo, ampak se ga bojijo! Do takšnih ugotovitev se je sicer dokopala raziskava, opravljena v eni največjih ženitvenih agenciji v Severni Ameriki, a ker se je praznik ljubezni dodobra zakoreninil tudi pri nas, bi najbrž za podalpske junake lahko trdili podobno!

V anketi je sodelovalo 4400 moških in žensk in kar tretjina vprašanih moških je zatrdila, da nikakor ne bi zveze začeli v dnevih, ko se bliža valentinovo, saj menijo, da bi si s tem nakopali dodatne stroške!

Moške na ta dan v zadrego spravljajo že povsem vsakodnevni stiki z ženskami. Menijo namreč, da si bodo slednje vsako njihovo prijazno gesto ali nasmešek razlagale, kot da jih je zadela ljubezenska puščica! A če gre verjeti damam, prijaznosti ne pripisujejo prav nič večje vloge kot na kateri koli drug dan.

Kar 41 odstotkov pripadnikov močnejšega spola meni, da je preveč pomenljivo prvi zmenek organizirati ravno na praznik zaljubljencev. Bojijo se, da bi s tem pri spremljevalki vzbudili lažne upe in obete, celo 62 odstotkov žensk pa bi povabilo na ta dan sprejelo – brez pretiranih pričakovanj!

Tudi glede na odgovore žensk, ki so v daljši zvezi, bi lahko trdili, da je strah dokaj neupravičen. Dobra polovica vprašanih dam je zatrdila, da za valentinovo ne pričakuje nikakršnih daril in dodatnih pozornosti.

Od kod torej nelagodje ob 14. februarju?

Jacquie Brownridge, ena od avtoric raziskave, pravi: »Moške preprosto spravlja v zadrego, saj naj bi ob tem dnevu pokazali svojo nežnejšo plat, in to predvsem zaradi pričakovanj nasprotnega spola. Dejstvo pa je, da ženske zahtevajo mnogo manj, kot to domnevajo njihovi partnerji. Ti sicer večinoma vedo, da so pomembnejše vsakodnevne pozornosti, hkrati pa verjamejo, da darilo na valentinovo prinese dodatne točke.«

Dragi gospodje torej: ne verjemite komercialnim trikom, za večino žensk je valentinovo le še en običajen dan!