Energijske pijače škodljive kot alkohol

Uživa jih vsak tretji mladostnik, otroci jih popijejo do pet na dan.

Objavljeno
15. februar 2011 16.12
S. U.
S. U.
Priljubljeni napitki za poživitev v svoji sestavi po navadi vsebujejo prevelike količine kofeina in podobnih sestavin. Te posledično privedejo do hitrega bitja srca, možganske kapi in celo nenadne smrti. Ta in podobna odkritja navajajo avtorji članka v medicinski reviji Pediatrics.

Po njihovih navedbah, naj bi nekatere pločevinke energijskih pijač vsebovale kar od štiri- do petkrat več kofeina kot preostale osvežilne pijače. Eden od avtorjev članka, dr. Steven Lipshultz, je posebno opozorilo namenil otrokom, saj le ti ponekod popijejo tudi do pet pločevink energijskih napitkov na dan. »Poleg negativnega učinka napitkov na živčni sistem, se lahko pojavijo slabost, driska, halucinacije, draženje in povečan pritisk. Trebabi jih bilo strogo obravnavati – kot droge, tobak, alkohol ali zdravila na recept,« trdi Lipshultz.

Energijski napitki so se pojavili pred 20 leti in danes je njihova prodaja najhitreje rastoča na trgih pijače v ZDA. Uživala naj bi jih kar tretjina vseh najstnikov in mlajših odraslih. Nekatere ameriške države so že prepovedale prodajo energijskih pijač, ki zraven vsebujejo še alkohol.