Facebook povzroča motnje hranjenja

Dekleta so v času odraščanja zelo občutljiva na svoj videz.

Objavljeno
07. februar 2011 17.37
Ma. F.
Ma. F.
HAIFA – Nova študija univerze v Haifi je pokazala, da se povečuje možnost pojava motenj hranjenja, kot sta anoreksija in bulimija, pri najstnicah, ki preveč časa preživijo na facebooku. Avtorji študije svetujejo staršem, naj nadzorujejo otroke pri uporabi svetovnega spleta.

Profesorji Jael Lecer, Rut Kac in Zohar Spivak s fakultete za socialno pomoč in zdravstvene vede so proučili dva dejavnika, ki se navezujeta na motnje hranjenja na vzorcu 248 najstnic v starosti med 12 in 18 let, in sicer sta to medijska izpostavljenost in osebne sposobnosti. Preverjali so, kaj in koliko časa gledajo po televiziji, katere revije berejo in kako uporabljajo internet.

Ugotovili so, da obstaja neposredna povezava med časom, ki ga dekleta preživijo na facebooku in številom motenj hranjenja pri dekletih. Več časa ko preživijo na spletnem omrežju, večja je verjetnost pojava bulimije, saj so nezadovoljne s svojim videzom in želijo izgubiti težo. Avtorji raziskave so še poudarili, da daljše preživljanje časa na facebooku spodbuja obremenjenost z videzom ter vpliva na navade in vedenje.