Hemoroidi, pogosta zoprna nadloga

Z zlato žilo se najmanj enkrat v življenju sooči polovica odraslih med 20. in 50. letom.

Objavljeno
06. februar 2011 20.47
M. F.
M. F.
Hemoroidi, imenovani tudi zlata žila, so žilni vozlički v steni danke in zadnjika. Ločimo notranje in zunanje. Prvi nastanejo v notranjosti zadnjika, za mišico zapiralko, drugi pa se pojavijo ob zadnjični odprtini. Res je, da običajno niso nevarni, so pa pogosto zelo neprijetni.

Najpogostejši vzrok za njihov nastanek je močno napenjanje med odvajanjem blata, lahko so dedni, pogosto se pojavijo v nosečnosti, botrujejo jim kronična zaprtost, dolgotrajno sedenje (npr. poklicni vozniki), dvigovanje težkih bremen, okužbe anusa in driska. Po nekaterih podatkih jih ima kar 55 odstotkov odraslih.

Za preprečevanje njihovega nastanka ali lajšanje težav, ko se že pojavijo, so najprimernejše naravne metode: hrana, bogata z vlakninami, ugodno vpliva na prebavo in delovanje črevesja ter s tem preprečuje njihov pojav. Jedilnik obogatite s sadjem in z zelenjavo, s polnozrnatim kruhom, žiti, otrobi, orehi in suhimi slivami. Bioflavonoidi, ki so v limonah, pomarančah in drugih agrumih, krepijo žile, tudi rektalne, prav slabo delovanje teh povzroča nastanek hemoroidov.

Za vzdrževanje dobre prebave in s tem redno odvajanje blata je prav tako pomembno uživanje dovolj tekočine. Primerni so voda, naravni sokovi ali zeliščni čaji, odsvetujejo pa pitje alkoholnih pijač. Za lajšanje simptomov, ko se ta nadloga že pojavi, so priporočljiva mazila z alojo. Neposredno na obolelo mesto pa lahko nanesemo tudi oljčno ali mandljevo olje. In seveda ne pozabite na redno gibanje, saj je telesna aktivnost pri težavah z odvajanjem blata izjemnega pomena.