Igrivo do zdravja

Otrok za optimalni razvoj dnevno potrebuje vsaj uro sproščene aktivnosti v naravi

Objavljeno
11. marec 2011 17.31
M. F.
M. F.
Igra na svežem zraku ima mnoge prednosti, žal pa jih sodobni otroci vse prepogosto ne izkoristijo. Večino časa namreč ob reševanju šolskih nalog ali napravah zabavne elektronike preživijo med štirimi stenami. Strokovnjaki opozarjajo, da otrok dnevno potrebuje vsaj uro aktivnosti na prostem. Ta je pomembna tako z vidika fizičnega kot psihičnega razvoja.

Na kaj vse vpliva?

Na dobro telesno pripravljenost: igra na bližnjem travniku, igrišču, dvorišču ali v gozdu vključuje ogromno tekanja, poskakovanja, hitre hoje ... Dejavno je torej celotno telo, otrok pa tako na zabaven in prijeten način pridobiva telesno moč in vzdržljivost.

Na imunski sistem: številne raziskave so dokazale, da aktivnost na svežem zraku občutno pripomore h krepitvi imunskega sistema. Med gibanjem se namreč izločajo endorfini, ki povzročijo povečanje števila belih krvničk, te pa so naravna zaščita pred virusi.

Na koordinacijo: z igro otrok razvija različne spretnosti, pridobiva motorične sposobnosti in utrjuje koordinacijo gibov.

Na nastajanje vitamina D: ta se pod vplivom UVB-žarkov tvori v koži in spodbuja delovanje imunskega sistema, ščiti organizem pred okužbami, krepi kostno strukturo in vpliva na delovanje mišic. Vendar pozor: za nastajanje vitamina D koža ne sme biti zaščitena z zaščitnimi faktorji. V času, ko so sončni žarki še nežni in sramežljivi, je tudi popoldansko sonce koristno, poleti pa je seveda igro na prostem treba omejiti zgolj na jutranji in poznopopoldanski čas.

Na težo: v času, ko ima vse preveč otrok preveč kilogramov, je to zelo pomembno. Igra na prostem je odlična telovadba, ki pospešuje metabolizem. To pa vrtčevskim in šolskim otrokom učinkovito pomaga pri vzdrževanju primerne telesne teže!