Indijec živi z 39 ženami

Skupaj s 14 snahami jih je pod isto streho kar 181 in so uradno največja družina v Indiji.

Objavljeno
20. februar 2011 21.48
F. S.
F. S.
NEW DELHI – Če verjamete ali ne, 67-letni Indijec Ziona Čano, vodja verske sekte v vasi Baktvang v hribovitem delu indijske zvezne države Mizoram na skrajnem vzhodu države, živi pod isto streho s 180 člani družine. Prvič se je oženil pri šestnajstih, takrat je vzel dve leti starejšo vaško lepotičko Zahtiangi, ki ima danes kot 69-letna, prva in najstarejša žena v hiši prvo besedo za gospodarjem. Čano ima najštevilnejšo družino v Indiji in najbrž na vsem svetu. Prejšnji teden ga je obiskala tričlanska komisija iz Guinnessove knjige rekordov.

Čanovih je namreč že 181. V veliki štirinadstropni hiši s 100 sobami indijski mnogoženec živi z 39 ženami, 94 otroki, 33 vnuki in 14 snahami. Ziona je očitno res dober naslednik starega očeta Čaliona Čana, ustanovitelja sekte, katere moški člani imajo lahko neomejeno število žena. No, ne ravno neomejeno. Imajo jih lahko toliko, kolikor so jih sposobni dostojno preživljati skupaj z otroki, ki privekajo na svet.

Čano pravi, da se počuti kot izbrani in blaženi božji otrok. Na vprašanje, ali se bo še ženil, se nasmeji in pravi, da čas njegovih porok še zdaleč ni mimo. »Takole, vsaj še tri ali štiri ženske bi si lahko omislil, saj sem še pri močeh in v naši veliki hiši nikoli ni bilo lakote.«

V hiši Čanovih imajo celo lastno šolo (učiteljice so kar štiri mlajše in najbolj izobražene med ženami), veliko jedilnico, v kateri kosijo in večerjajo v dveh izmenah, več obrtniških delavnic, zunaj pa igrišče za otroke, prašičjo in kokošjo farmo ter ogromen zelenjavni vrt, na ravnini pod razmetano vasjo pa riževo polje in veliko njivo s krompirjem.

Ziona Čano je edini, ki ima v hiši svojo spalnico, vseh 39 žena pa spi v treh sobanah in se same dogovarjajo med seboj, katera bo kdaj pokukala v gospodarjevo spalnico. Boljše polovice pravijo, da v polni hiši kraljujeta ljubezen in spoštovanje. In kako je videti kosilo ali večerja v hiši 181-članske družine? Za večerjo oskubejo in spečejo do 30 kokoši ali velikih piščancev in skuhajo dobrih 40 kilogramov krompirja ali okoli 70 kilogramov riža.