Kaj zaviti v celofan, da se izognete zameram?

Preden kaj rečete, premislite ali štejte do pet, morda celo do deset.

Objavljeno
12. marec 2011 14.58
S. N.
S. N.
Obstaja nekaj fraz in besed, ki jih preprosto ne gre izreči, če želimo, da je naš odnos z dotičnimi osebami dober in korekten. Mnogi menijo, da je za hitre odzive kriv način življenja. A kljub temu ne gre tu iskati alibija – preden kaj rečete, premislite ali štejte do pet, morda celo do deset

Za primer: »Vau, shujšala si celo tono!« je lahko iskren kompliment, a hkrati daje sogovornici jasno vedeti, da je bila prej precej krepka. Precej bolje je, da v taki situaciji uporabite tole: »Dobro si videti; kje tiči skrivnost uspeha?«

Morda zveni neumno, ampak ...
Tega ne uporabljajte, saj s tem znižujete kredibilnost svojih misli. Na tem mestu je bolje povedati vse direktno in neposredno.

Joj, danes si pa videti precej utrujeno
To ni primerna izjava, saj s tem povemo tudi to, da nekdo izgleda utrujeno in še slabo povrh vsega. Bolje je v takem primeru vprašati, ali je vse dobro s to osebo.

Za svoja leta si videti dobro
Omenjena fraza ima lahko precej dvoumen pomen; zato velja kar na glas in direktno povedati, da je nekdo pač videti dobro.

Nikoli si ne bi upala obleči tega
Taka izjava je lahko velika kritika. Bolje se sliši, če tej izjavi dodate, da tega žal ne morete obleči, ker imate pač prekratke noge.

Oprostite, to ni moje delo
Če vas nadrejeni zaprosi in tako odgovorite, potem se neredko zgodi, da bo odslej to vaše delo. Bolje se bo izteklo, če vprašate, ali to spada v vaš delokrog.

Kako je lahko nekdo tako popoln, kot si ti, še sam?
To ni ravno kompliment; bolje je vprašati, ali hodiš kaj na zmenke.

Vedno si bila predobra zanj
Če to rečete svoji prijateljici, bo to znak, da ima slab okus. Bolje je reči, da bo konec zveze najbolj prizadel njega, ne pa njo.

Boš dojila otroka
Malce neprijetno in neokusno vprašanje. Če si z osebo niste blizu, je tega niti ne sprašujte.

Ni mi bil všeč, še dobro, da si se ga rešila
Če boste to rekli prijateljici, bo malce čudno in se bo spraševala, zakaj ji tega niste rekli že, ko je bila v vezi s to čudno osebo. Idealno v tem položaju je, da ji rečete, da bo hitro našla druugega.

Vsekakor mora biti še kako hudo pravim staršem
S to izjavo se lahko prizadene starše, ki ne morejo imeti svojih otrok in so jih posvojili. V dani situaciji naj se jasno pove, da sta fant ali dekle prekrasna.

Če bi me imel rad, bi to brez razmišljanja naredil ...
Taka izjava ne bo pomagala pri boljšem jutri vašega odnosa. Raje mu povejte, da se vam zdi, da ste nekaj samoumevnega zanj, in da vam to ni po godu.

Moj bivši šef je bil grozen
Če boste to rekli na razgovoru za službo, bo zvenelo precej neprofesionalno. Novi delodajalec se bo takoj vprašal, kdaj bo prišel na vrsto on. Zato je primernejše, da poveste, da se veselite novega izziva.

Koliko ur se dela, koliko prostih dni imamo?
To so sicer dobra vprašanja, a nikoli na začetku pogovora. Raje vprašajte, kako je videti delovni dan, pa vam bo vse jasno.

Menite, da se bom znašla na novem delovnem mestu
S tem vprašanjem se vnaša dvom v novega sodelavca, zato je bolje, da se ga vpraša, kaj ga osrečuje na delovnem mestu.

To je moje idealno delo
Mnogi bodo menili, da je to samo kliše ali fraza, s katero jim hočete lesti v rit, zato brez pretiravanja.