Kako povečati možnost zanositve na določen dan

Predstavljajo vam najpogostejše mite in resnice v povezavi s povečanjem možnosti zanositve.

Objavljeno
22. februar 2011 13.03
Ma. F.
Ma. F.
Ni enostavno vzpostaviti pravih okoliščin za spočetje otroka ravno na določen dan, vendar če si želite, da bi vaš otrok praznoval na prav poseben datum, kot je 11. 11. 2011, je moral biti spočet 18. 2. 2011. Vendar pa je za zanositev potrebnih kar nekaj pogojev, med njimi tudi ta, da ima v ženska v tem obdobju ovulacijo.

Možnosti za prilagajanje primernega datuma so izjemno majhne, je dejala Carlene Elsner iz inštituta za plodnost v Atlanti. Po njenem mnenju veliko parov verjame mitom in zgodbam o tehnikah, ki zagotavljajo spočetje otroka. Eno izmed starodavnih prepričanj je to, da bo ženska prej zanosila, če bo seksala v misijonarskem položaju. Vendar zdravniki pravijo, da ni dokazov, ki bi to potrjevali.

Pa si poglejmo pobližje nekaj izmed prepričanj, tako zmotnih kot resničnih, o povečanju možnosti zanositve.

Resnica: več vitaminov, hitrejši spermiji

Resničnost te trditve so potrdile številne študije o plodnosti. Klinika Mayo je odkrila, da je zdravo prehranjevanje moškega povezavo z njegovo sposobnostjo, da postane oče.

Mit: gledanje porničev poveča število spermijev

Gledanje porničev lahko zmanjša interes moškega za seks z njegovo partnerico, v manjši meri pa sicer lahko popestri seksualno življenje para. Kot trdi doktorica Elsner, ne obstaja nobena povezava med gledanjem tovrstnih filmov in številom aktivnih spermijev.

Resnica: seksati je treba leže

To vsekakor olajša oploditev, saj semenčeca ostanejo v nožnici. Po drugi strani pa drugi položaji ne preprečujejo zanositve, saj vsak moški izliv vsebuje na milijone spermijev, za oploditev pa je dovolj le en.

Resnica: prenosni računalnik škodi modom

Temperatura v modih se poveča, če moški dela s prenosnim računalnikom v naročju, so potrdile raziskave Univerze v New Yorku. Ker so moda nekoliko hladnejša kot preostali deli telesa, in sicer zaradi boljšega skladiščenja semen, bi morali moški, ki želijo postati očetje, prenosni računalnik vsekakor postaviti na mizo ali stol. Podoben učinek segrevanja mod se doseže z nošenjem ozkih spodnjih hlač, zato jih je bolje zamenjati za bolj široke in udobne boksarice.

Resnica ali mit: predhodno jemanje kontracepcijskih tablet škoduje ženski plodnosti

Jemanje kontracepcijskih tablet v preteklosti zmanjšuje plodnost ženske, vendar samo tri mesece po prenehanju jemanja, saj se 90 odstotkom ženskam ovulacija uredi po trimesečnem obdobju, so pokazale raziskave.

Resnica: dojenje in morebitna nosečnost

Čeprav večina žensk med dojenjem nima menstruacije, pa na to ne morete računati. Obstajajo mnogi primeri, ko je bila doječa ženska noseča, pa tega ni vedela, saj je mislila, da ji menstruacija izostaja zaradi dojenja. Težko je namreč napovedati, kdaj se ovulacija znova vzpostavi.

Mit: ženska, ki doživi orgazem, ima več možnosti za zanositev

Nekatere študije so pokazale, da zgornja trditev drži, vendar samo pri nekaterih živalskih vrstah, kar pa ne velja za ljudi, saj ženski orgazem nima nobene povezave z zanositvijo.