Kako premagati spomladansko utrujenost?

Prepustite se pomladnemu soncu, vendar ne pozabite na svoje zdravje.

Objavljeno
15. marec 2011 13.36
Mo. S.
Mo. S.
Ob koncu zime se marsikdo spopada s simptomi spomladanske utrujenosti: hitro se utrudimo, manjka nam koncentracije, čutimo nerazložljivo potrebo po spanju ... Takšno stanje lahko traja vse tja do maja, ko se pomlad že dodobra prebudi, prizadene pa mnogo ljudi, saj ni odvisna od starosti.

Zdrava hrana in dovolj gibanja

Vzrokov za spomladansko utrujenost je več, eden od njih pa je zagotovo enolična prehrana z veliko kalorijami, ki je značilna za zimske mesece. Da lahko telo optimalno deluje, potrebuje vrsto vitaminov in mineralov. V svojo vsakodnevno prehrano torej vključite čim več naravno pridelanega sadja in zelenjave, zdrave so zlasti stročnice.

Ne pozabite na zajtrk, ki naj bo zdrav in obilen, čez dan pa spijte vsaj dva litra sveže vode. Očistila bo vašo prebavo in vam dala občutek lahkosti, s čimer se bo vaša utrujenost zmanjšala.

Poleg prehrane pa poskrbite tudi za zadostno količino gibanja. Pojdite na svež zrak in naj vas spremenljivo vreme ter morebitne nizke temperature pri tem ne zmotijo. Organizem namreč vsak dan potrebuje vsaj pol ure konkretnega gibanja, pa naj bi to le hitra hoja ali lahkoten tek. Razpoloženje se vam bo izboljšalo, boljša bo vaša telesna pripravljenost in tudi splošno počutje se vam bo popravilo.

Začutite pomlad tudi v svojem domu

Ker pa se dober dan začne z dobrim jutrom, začutite spomladanski zrak že, ko se zbudite. Na stežaj odprite okno in pustite, da se vas sonce dotakne, povohajte sveži zrak in se prepustite petju ptic. Težko pričakovano pomlad boste lažje dočakali, če boste v vazo na mizi posadili sezonsko cvetje ali pa vsaj nekaj vej grmovja, ki še ne cveti. V topli notranjosti doma se bo razcvetelo prej kot zunaj, zato lahko prebujajočo se naravo malo prelisičite tudi na ta način.