Kako rešiti krizo v svoji denarnici

Vztrajno in premišljeno lahko v kratkem času privarčujete.

Objavljeno
10. februar 2011 14.39
Mo. S.
Mo. S.
Kriza na gospodarskem in finančnem področju nas vse bolj sili k premišljenemu ravnanju z denarjem. Čeprav smo že krepko zakorakali v novo leto, pa nikoli ni prepozno za natančen osebni finančni načrt, trdi finančna svetovalka Kimberly Palmer.

Z njim začnite tako, da analizirate preteklo leto. Katere finančne cilje ste izpolnili in kateri so vam spodleteli? Katere stvari bi najraje pozabili in kaj boste storili, da se jim naslednjič izognete? Na kaj ste še posebno ponosni? Analizirajte svoje uspehe in napake, tako boste lažje sestavili finančni načrt za naprej, pri vsem skupaj pa pazite, da bodo vaši cilji realni. Če niste povsem prepričani, kaj si želite doseči, se o tem pogovorite s svojimi bližnjimi. Če boste z njimi delili svoje načrte, se jih boste lažje in bolj dosledni držali.

Vztrajno in po korakih

Vsak dan storite majhen korak na poti k zastavljenem cilju. Vztrajnost je vrlina in pogoj finančnega uspeha, pa čeprav to pomeni, da v svoj hranilnik vsak dan vržete le en evro.

Zapišite si, koliko denarja želite prihraniti do konca leta. Tako cilja ne boste pozabili, za njegovo dosego pa boste tudi bolj motivirani. Včasih se soočimo z na videz dobrimi ponudbami, kako obogateti. Pri tem bodite izjemno previdni, saj takšni ponudniki največkrat želijo od vas le denar, vi pa boste na koncu ostali brez njega.

Če imate dolgove in kredite, najprej poplačajte dolgove na kreditnih karticah, saj te zahtevajo ogromne obresti. Številke svojega računa ne objavite na spletu, prav tako pa poleg kartice v denarnici ne imejte lističa z zapisano PIN-kodo.

Izkoristite možnosti sodobne tehnologije

Če račune plačujete prek spleta, boste zanje plačali manjše provizije. Na spletu je mogoče tudi primerjati cene enakih izdelkov v različnih trgovinah. Primerjajte jih in kupujte tam, kjer je najbolj ugodno, ob tem pa si nekaj časa zapisujte vsak potrošen evro. Tako boste kmalu vedeli, kje in za kaj ste denar po nepotrebnem zapravili.

Varčujte z energijo in uporabljajte domače dobrine

Svoj dom kakovostno izolirajte, predvsem se bo to poznalo pri vaših stroških ogrevanja. Namesto navadnih si priskrbite varčne sijalke, ki zdržijo dlje, televizijo, računalnik in druge aparature pa izključite, ko jih ne potrebujete, saj s tem prihranite na energiji in na stroških. Namesto da vsak dan uporabite na ducate kozmetičnih proizvodov, jih raje nadomestite z domačimi in zdravju prijaznejšimi. Iz nekatere zelenjave lahko pripravite izjemno kakovostne pripravke za nego telesa.

Večerje v restavracijah, dostava hrane in v trgovini kupljena zelenjava so dražji kot tisti, ki jih gojite ali pripravite doma. Doma pripravljena hrana je bolj zdrava, naravna in okusna, ob vsem tem pa veste tudi, kaj ste dali notri.

Ostanite si zvesti

Če v svojem poslu niste uspešni, si poiščite drugega, ob tem pa uporabite svoje veze in poznanstva. Razmislite, kaj lahko ponudite, morda je to lahko poučevanje jezikov, izdelovanje nakita, urejanje vrta ali varstvo otrok. Vaše storitve lahko postanejo izjemno cenjene, če pri tem uporabite pravi pristop. Če imate dobro idejo in ste disciplinirani, uporni ter pogumni, jo uresničite; morda pa se boste najbolje obnesli kot lastnik ogromne tovarne.

Med uresničevanjem svojih finančnih sanj pa ne pozabite nase. Ukvarjajte se s stvarmi, ki jih radi počnete, družite se z ljubljenimi ljudmi in pustite svoji ustvarjalnosti prosto pot. Resnično bogastvo se skriva v majhnih stvareh, zato ne pozabite na vsakdanje pozornosti in malenkosti, ki vas osrečijo.