Kako spimo Slovenci?

Rezultati raziskave razkrivajo, da najraje spimo na boku.

Objavljeno
07. februar 2011 12.02
N. M.
N. M.
V raziskavi, ki jo je naredila podružnica Marketagent.com (eden izmed vodilnih raziskovalnih inštitutov v osrednji Evropi) iz Maribora, je sodelovalo 500 aktivnih uporabnikov interneta, starih od 20 do 59 let. Z vprašalnikom, na katerega so odgovarjali konec oktobra in v začetku novembra, so ugotavljali, kakšen položaj v spanju Slovencem in Slovenkam najbolj ustreza, ali imamo težave s spanjem ali z utrujenostjo, koliko časa potrebujemo, da zaspimo.

In kaj med drugim kažejo rezultati, ki so jih javnosti posredovali konec januarja? Najljubši spalni položaj Slovencev je spanje na boku, tako je odgovorilo 55,1 odstotka vprašanih, na trebuhu spi skoraj 22 odstotkov anketiranih, na hrbtu pa le dobrih osem odstotkov in pol.

Moški zakinkajo hitreje kot ženske

Zanimivo je, da s staranjem vedno več ljudi spi na boku, z leti pa se, pričakovano, povečujejo tudi težave s spancem, za katerimi trpijo bolj ženske kot moški. Tem se pogosteje kot ženskam zgodi, da najmanj enkrat na teden čez dan ali zvečer nenamerno zaspijo (denimo med gledanjem televizije ali branjem).

Se zjutraj z lahkoto postavite na noge in zakorakate v nov dan? Potem imate srečo – tako kot dobra polovica vprašanih, ki trdijo, da nimajo težav z jutranjo utrujenostjo in se zjutraj ne zbudijo utrujeni.