Kapljica sonca, rumeni diamant, ima 110 karatov

Razstavili so največji rumeni diamant na svetu.

Objavljeno
04. marec 2011 19.39
A. P.
A. P.
V londonskem naravoslovnem muzeju so nedavno razstavili enega najlepših diamantov na svetu. Čudovit rumen dragulj, ki so ga izdelovalci pri podjetju Cora imenovali Kapljica sonca, tehta zavidljivih 110 karatov. Gre za skrajno redek kamen, zato je njegovo vrednost skoraj nemogoče določiti. Ni čudno, da so se sloviti britanski manekenki Jerry Hall zašibila kolena, ko ga je na uradni predstavitvi prvič prijela v roke.

Diamant Kapljica sonca je velik kot ženski palec in velja za največji hruškasti rumeni diamant na svetu. Naravoslovnemu muzeju ga je za omejen čas posodil vodilni svetovni dobavitelj diamantov Cora International. Na ogled je v stalni muzejski zbirki Trezor, kjer mu bodo družbo delale številne dragocenosti. V tem oddelku lahko obiskovalci občudujejo redke in unikatne dragulje, kristale, kovine in meteorite iz vseh kotičkov planeta.

Njegova neobičajna rumena barva je posledica nizkega odstotka dušika v njegovi ogljikovi strukturi. Obarvani diamanti dosegajo le majhen odstotek vseh izkopanih naravnih diamantov. Dragulji z barvno nianso, ki so večji od 100 karatov, pa so še posebno redki. Kurator Alan Hart je povedal: »Tovrstnega kamna še nisem videl. Jerry Hall je povsem očarana nad Kapljico sonca, prepričana je, da se odlično poda na njen prstanec. Večina ljudi ima v svoji lasti enokaratne diamante, nad njimi so zelo navdušeni. Zdaj se lahko tudi na lastne oči prepričate, kako izjemen je.«

Dolga leta je za najtežji diamant na svetu veljal Cullinan Diamond, ki so ga odkrili leta 1905 in je tehtal 3106 karatov. Nato so ga obrusili in namestili v krono britanske kraljice. Leta 2007 so v Južni Afriki izkopali kar 6000 karatov težek dragulj, njegovo vrednost so takrat ocenili na 22 milijonov evrov.