Ko daruješ srce, daruješ samega sebe

Aktualno: dejstva in razlaga simbolov valentinovega praznika.

Objavljeno
14. februar 2011 12.50
S. U.
S. U.
Po vsem svetu danes praznujejo valentinovo, praznik, ki izvira iz spominov na duhovnika Valentina, ki je umrl kot mučenik. Ko boste torej danes podarjali rože, čokoladice v obliki srca ali pisali čestitko, vedite, da ima vsaka stvar svoj pomen.

Kaj nam sporočajo valentinovski simboli?

Srce je daleč najpomembnejši pojem tega dne. V starodavnih časih so verjeli, da je srce vir vseh naših čustev, zato je bilo darovanje darila v obliki srca enako darovanju samega sebe. Šele kasneje so srce začeli povezovati z občutkom ljubezni.

Rdeče vrtnice so po verovanju najljubše rože rimske boginje ljubezni Venere. Poleg tega je rdeča barva sinonim za ogenj in kri ter označuje strast, energijo, hrepenenje in ljubezen. Rimljani so verjeli, da so rdečo barvo dobile, ker se je boginja zbodla na njenih trnih.

Golobi so simbol zaljubljenih, zvestobe in ljubezni. Te nežno ptice namreč do konca življenja ostanejo zveste svojim izbrancem.

Poglejmo si še nekaj neizpodbitnih dejstev o prazniku zaljubljenih

Z odlokom angleškega kralja Henrika VIII. je bilo valentinovo razglašeno za uradni praznik že leta 1537. Še pred tem časom pa so že nastale prve čestitke. Sploh prva je bila poslana leta 1415. Iz ječe jo je svoji soprogi poslal francoski plemič, vojvodja in pesnik Carles d´Orleans.

Toda najstarejša ohranjena ljubezenska pesem sega v obdobje starega veka, na območju Sumerije (današnji jugovzhodni Irak) se je ohranila na glinastih tablicah.

V srednjem veku so dekleta v duhu današnjega praznika jedla neobičajno hrano, vse v želji, da bi v sanjah uzrle bodočega moža.

Verona bo danes prejela okoli 1000 ljubezenskih pisem, naslovljenih na Julijo. To italijansko mesto je namreč rojstni kraj Shakespearjevih tragičnih zaljubljencev.

Po svetu se na dan zaljubljenih proda preko 50 milijonov rož in okoli miljarda čestitk. Daril bodo deležni možje, žene, matere, otroci, nekaj pa jih bo ostalo tudi za hišne ljubljenčke.

Aleksandar Graham Bell je na današnji dan leta 1876 patentiral svoj najbolj znani izum – telefon.

Gledano v odstotkih bo danes rože kupilo kar 73 odstotkov moških in le 27 odstotkov žensk.

Dvorec Tadž Mahal v Indiji velja za najlepši ljubezenski poklon vseh časov. Zgradil ga je vladar mogulskega imperija Šah Džahan kot grobnico za svojo ženo, ki je umrla med porodom.