Ko je očka prvič sam z dojenčkom

Če se znajdete v zadregi, naj vas ne bo sram poklicati nekoga, ki lahko pomaga.

Objavljeno
26. februar 2011 19.10
M. F.
M. F.
Z njimi večino časa preživi mama. Seveda tudi veste, kako zadeve tečejo, a sami z njim niste bili še nikoli. Prvič, ko mora ona odhiteti po opravkih, vas je zato malce strah. Boste zmogli poskrbeti za malo štručko? Verjemite, da bo šlo. Z našimi napotki morda še malce lažje!

Pripravite se

Dojenček ima svoje potrebe. Te se večinoma vrtijo okoli hrane in suhe ritke. Zato si pripravite vse, kar boste za njegovo nego in hranjenje potrebovali. Imejte plenice, robčke, kremice in mleko pri roki. Saj ne želite brezglavo tekati po stanovanju, ko bo dete neutolažljivo jokalo!

Budilka?


Če menite, da je ne potrebujete, naj vam povemo, da se zlahka zgodi, da boste pozabili na čas. A otroku je treba vsako uro zamenjati pleničke in ga ob pravem času nahraniti (saj to bo verjetno pokazal sam)!

Pozabite na vse drugo


Detece potrebuje vso vašo pozornost. Vsaj, kadar je budno. Ugasite televizijo in računalnik, ne načrtujte, da se boste v soprogini odsotnosti dokazali še v kuhinji. Raje izkoristite trenutke in se popolnoma posvetite mali štručki!

Potrpljenje, potrpljenje, potrpljenje

Ne pričakujte, da bo z jokom vedno konec, ko bo dojenček izpraznil svojo stekleničko in imel suhe pleničke. Prav tako ne, da bo vedno takoj zaspal. Morda ga bo treba popestovati ali mu zapeti kakšno uspavanko ...

Pozabite na ponos

In pokličite nekoga, ki vam bo znal svetovati, če vam ne bo šlo najbolje od rok. Brez sramu se obrnite na ženo, njeno ali vašo mamo, sestro, ki že ima izkušnje ... Kogar koli, za katerega menite, da vam lahko pomaga!

Ko se vrne mamica


Ne zbežite takoj stran, čeprav ste utrujeni in bo ona želela popestovati otroka. Pustite ji, da uživa v tem, a ostanite še nekaj časa ob družini. Tako boste prispevali k dobremu razpoloženju vseh, tudi otroka. Pozneje pa si malce oddahnite, podoživite vse lepe in manj lepe trenutke, ki ste jih preživeli z dojenčkom sami. In, da, dobro vam je šlo! Vsakič pa bo šlo še bolje!