Končno tudi zdravilo za zlomljeno srce

Ste že kdaj občutili bolečino v prsnem delu in nenehno žalost?

Objavljeno
04. marec 2011 14.06
T. L.
T. L.
Minejo tedni, meseci, leta, nekaterim pa kar ne uspe preboleti ljubega, a izgubljenega partnerja. No, vse kaže, da bodo zlomljena srca nekoč le še stvar preteklosti – vsaj če gre verjeti avstrijskemu farmacevtskemu podjetju, da je razvilo zdravilo proti romantičnemu stresu, ki naj bi blažilo od ljubezni povzročene bolečine.

Za nekatere je zapuščene bolečina tako močna, da jo imenujejo tudi sindrom zlomljenega srca: gre za to, da se zaradi čustvenega pritiska spremenita delovanje in ritem srčne mišice. Ampak tudi če se ljubezenska bolečina ne izraža tako izrazito na telesni ravni, je že sama psihična bolečina zaradi neuslišane in tragične ljubezni dovolj težko breme, ki nam življenje spremeni v pekel. In najhujše pri vsem skupaj je, da – z izjemo časa – zdravila za bolezen ljubezen ni.

No, vsaj ga ni bilo, dokler niso italijanski raziskovalci z univerze v Paviji testirali zdravilo avstrijskih farmacevtov amorex, ki ga je mogoče dobiti v lekarni tudi brez recepta. In če verjamete ali ne – raziskovalci so sklenili, da je mogoče zlomljeno srce pozdraviti.

Šest tednov so žrtve nesrečne ljubezni dobivale novo zdravilo, sestavljeno predvsem iz naravnih sestavin. Sodelujoče so ob začetku, na sredini in po koncu študije psihološko testirali in jim analizirali kri. Pri vseh se je pokazalo vidno izboljšanje razpoloženja, poleg tega pa so tudi izvidi krvi pokazali povečan odstotek serotonina, bolje poznanega tudi kot hormona sreče.

Smo vas prepričali? Verjamete raziskovalcem, da je zlomljeno srce mogoče pozdraviti z zdravili?