Koristni za vso družino

Pri otrocih, ki rastejo v družbi štirinožnih prijateljev, so alergije manj pogoste.

Objavljeno
10. februar 2011 15.24
M. F.
M. F.
Vsak otrok pride v obdobje, ko si zaželi domačo žival in s svojo željo v zadrego spravi starše: mu ustreči ali ne? Morda tudi sami razmišljate o razlogih za in proti. Mi vam ponujamo nekaj takšnih, ki govorijo kosmatincem v prid!

Hišni ljubljenčki pomagajo pri učenju

Domače živali pomagajo pri učenju branja in razvoju sposobnosti zaznavanja. Mnogi otroci namreč svojim štirinožnim prijateljem radi prebirajo zgodbice in branje jim gre lažje z jezika, kot kadar berejo v družbi staršev ali učiteljev. Ena od raziskav, ki je to dokazala, je bila opravljena na priznani veterinarski šoli UC Davis v Kaliforniji, razloge pa so pojasnili otroci sami: kadar berejo živalim, ne čutijo pritiskov in treme ter so zato bolj sproščeni. Znanstveniki so prav tako dokazali, da živali koristno vplivajo na razvoj neverbalne komunikacije pri otrocih, nekateri strokovnjaki pa se celo trudijo dokazati tezo, da imajo malčki, ki otroštvo preživljajo ob štirinožnih prijateljih, višji inteligenčni količnik.

Otroke seznanjajo z odgovornostjo


Preden k hiši pride žival, je treba določiti, katere naloge bo kdo v skrbi zanjo prevzel. Ko otroci skrbijo za hišnega ljubljenčka, se učijo odgovornosti in spoznavajo, kako pomembno je znati paziti na druge. Seveda gre pričakovati, da bo prvotno navdušenje po določenem času minilo. Starši takrat od nalog in zadolžitev ne smejo odstopati!

Zmanjšujejo manjšo možnost nastanka alergij


Morda se sliši neverjetno, prav preobčutljivost na dlako namreč spada med najpogostejše alergije. Raziskave pa so dokazale, da imajo otroci, ki so s štirinožcem od malih nog, manj možnosti, da se pojavi tudi pri njih. Ob stiku z živaljo namreč razvijejo močnejši imunski sistem in so tako manj dovzetni tudi za druge vrste alergij.

Vse člane družine prisilijo v gibanje


Če se boste odločili za psa, je zadeva povsem preprosta: treba ga bo sprehajati. Da je telesna dejavnost tako za fizično kot psihično zdravje ključnega pomena, najbrž ni treba posebej poudarjati, hkrati pa bodo sprehodi z otroki postali prijetno druženje v naravi, ob katerih se bodo krepile družinske vezi. In še to: člani družin, ki imajo psa, se lahko pohvalijo z mnogo boljšo kondicijo kot tisti, ki jih štirinožni prijatelj ne »sili« na sveži zrak!