Kovačev sin bo najmanjši na svetu

Njegova višina bo postala svetovni rekord junija, ko bo polnoleten.

Objavljeno
11. marec 2011 13.22
A. P.
A. P.
MANILA – Prebivalci filipinske vasice v regiji Zamboanga del Norte z nestrpnostjo pričakujejo 12. junij, ko bo Junrey Balawing postal polnoleten. Takrat bo tudi uradno najmanjši človek na svetu. Pričakujejo, da jih bodo začeli oblegati novinarji, televizijske ekipe in radovedneži, kar bo razbilo monoton kmečki vsakdanjik. Najbolj vznemirjen je seveda Junrey, ki pri sedemnajstih letih meri komaj 56 centimetrov. »Če bi postal najmanjši človek na svetu, bi bilo zelo kul,« je nestrpen.

Trenutni rekorder je Kagendra Tapa Magar iz Nepala, ki je visok 67 centimetrov, torej kar 11 centimetrov višji.

»Junrey vsako minuto, vsakega dne, potrebuje mojo nego. Hodi lahko le ob moji pomoči in ne more preveč dolgo stati, ker ga začne vse boleti,« je pojasnila 35-letna mama Concepcion. »Kot otrok je bil nenehno bolan, opazili smo, da je prenehal rasti, preden je dopolnil dve leti. Šli smo k zdravniku, ki pa ni vedel kaj storiti.«

Istega zdravnika so obiskali tudi, ko je Junrey dopolnil 12 let. Takrat jim je svetoval, naj mu dajo vitamine, vendar si jih niso mogli privoščiti. Zaradi telesne šibkosti drobni najstnik ne more v šolo tako kot njegovi sestri in brat. »Z veseljem bi šla v službo, medtem ko so otroci v šoli, vendar ne morem pustili Junreya. Če mu rečem, da je najmanjši človek na svetu, kar žari od ponosa,« je dodala mama.

Kadar zbere dovolj moči, poskuša pomagati pri hišnih opravilih, najpogosteje je odgovoren za hranjenje kokoši. Oče Reynaldo je kovač in večino tedna preživi zdoma. Kadar se vrne, si oprta Junreya na ramena in se z njim sprehaja po vasi. Zelo je ponosen na svojega drobnega sina, ki bo kmalu postal zvezdnik.