Labradorka, ki z vohom odkrije raka črevesja

Njena natančnost je naravnost fantastična – 98-odstotna!

Objavljeno
01. februar 2011 15.17
Mi. S.
Mi. S.
FUKUOKA – Labradorka Marine je postala pravi pasji fenomen, saj je v obdobju nekaj mesecev lahko med vzorci blata in zadaha 300 prostovoljcev odkrila prav enega, ki je imel že diagnosticiranega raka na črevesju.

Uspešno je odkrila raka v zgodnji fazi v kar 33 od 36 primerov le z vohanjem zadaha pacientov, kar je 90-odstotna uspešnost. Še natančnejša pa je bila, ko je vonjala vzorce blata in odkrila raka v zgodnji fazi v 37 od 38 primerov, kar je 98-odstotna uspešnost!

Japonski zanstveniki na univerzi v Fukuoki so ji delo še oteževali, saj so med vzorce nastavljali tudi tiste od ljudi, ki trpijo za različnimi bolezni prebavnih organov, a to labradorke ni zmotilo.

Tako je potrjeno, da lahko psi zavohajo raka mehurja, pljuč, jajčnikov in ženskih prsi. Na žalost pa je njihovo usposabljanje počasno in drago – toda znanstveniki upajo, da bodo lahko prav s pomočjo te labradorke razvili senzor za zaznavanje tistih prvin v blatu ali zadahu, ki so povezane z rakom.

Superlabradorka je svojo zdravniško pot začela kot reševalka iz vode, od leta 2005 pa jo trenirajo za odkrivanje raka. Vsakič, ko zavoha pravilni vzorec, dobi nagrado: svojo najljubšo teniško žogico.