Mačkin poljub ga je iztrgal iz krempljev smrti

Njena odlika je napovedovanje epileptičnih napadov.

Objavljeno
14. marec 2011 13.07
A. L.
A. L.
BORNEMOUTH – Do zdaj smo slišali zgodbe le o psih, ki napovedujejo epileptične napade. Danes pa vam predstavljamo Lilly, mačko, ki je svojega lastnika iztrgala iz krempljev smrti.

Devetnajstletni študent Nathan Cooper ima težave z epileptičnimi napadi. V povprečju se mu dogodijo enkrat na teden. Njegova mala belo-siva muca, pa jih zazna še preden se zgodijo in tako njega ter vse v okolici opozori na prihajajoči epileptični napad. »Lilly je navadno zelo tiha, ko pa zasluti napad, začne teči gor in dol po stopnicah in mijavka na ves glas,« opisuje Nathanovva mama Tracy, ki je mački hvaležna za njena opozorila, saj se njen sin tako lahko priprav na napad. Prepričana je, da mu je ljubka muca vsaj enkrat že rešila življenje: »Po enem napadu je Nathan nehal dihati. Lilly je bila zaskrbljena. Potem pa ga je začela oblizovati po ustih, Nathan pa je spet zadihal. Od takrat je vedno z njim,« zgodbo s srečnim koncem pripoveduje Nathanova mati.

Strokovnjaki pojasnjujejo, da so kemične spremembe v telesu razlog, da psi in mačke z izostrenim čutom za vonj lahko napovejo epileptične napade.