Mami, kupi mi …

Domenite se, katera dela boste nagradili z denarjem in koliko lahko z njimi zasluži.

Objavljeno
02. marec 2011 17.23
M. F.
M. F.
Z nekaterimi dejstvi o tem, od kod denar prihaja in kako z njim ravnati, lahko otroka seznanite, še preden zakoraka v šolo. Prvi razredi devetletke pa so za nadaljnji poduk idealen čas (saj veste, matematika je na urniku že v prvem razredu)! Kako malčku najlažje približati osnovna ekonomska načela?


Poučne igrice

Kdaj ste nazadnje igrali monopoli? Naj se zbere vsa družina ter šolarja na zabaven način popelje v svet prihodkov in stroškov.

Skupaj po nakupih

Verjamemo, da je to pri vas že stalna praksa! Pa vaš otrok ve, kaj se med nakupi dejansko dogaja, ali vam le »pomaga« polniti košarico? Razložite mu, koliko denarja imate na razpolago, kaj morate kupiti in koliko nameravate za vse porabiti, saj tudi vi nimate neomejenih sredstev. Devet- do desetletnik lahko vzame s seboj kalkulator in izračuna možnost za najmanjši znesek na računu!

Majhno plačilo

Šolar je že sposoben pomagati pri delu okoli hiše. Domenite se, katera dela boste nagradili z denarjem in koliko lahko z njimi zasluži. Znesek lahko porabi po svojih željah (dobro pa je, da vas z njimi seznani). Tako bo spoznal, da se je denar treba truditi (kot očka in mami to vsak dan počneta v službi), hkrati pa se bo naučil z njim upravljati. S plačilom nagrajujte le bolj zahtevna opravila, lahko pa uvedete žepnino. Vendar pozor: žepnina ni plačilo za opravljeno delo!

Spodbujate varčevanje

Pa naj si bo v hranilniku, denarnici ali na bančnem računu. Nekateri strokovnjaki priporočajo, nj otrok osnuje tri »sklade«: prvi naj bo namenjen varčevanju, drugi njegovim željam in tretji dobrodelnim namenom. Kolikšen delež bo šel za katerega, določita skupaj.

Kako je s karticami?

Kratkohlačniki so pogosto prepričani, da bankomat izdeluje denar in ga velikodušno podarja vsem, ki znajo z njim rokovati. Prav tako tudi ne dojemajo, da so kartice dejansko denar. Gotovo ste že slišali tisto: »Če nimaš v denarnici, plačaj s kartico!« Na njim razumljiv način jim pojasnite kaj plastična plačilna sredstva sploh pomenijo in da so kartice brez prilivov prav tako neuporabne, kot je prazna denarnica!