Manj izobraženi bolj nagnjeni k depresiji

Raziskava ameriške univerze je pokazala povezavo med izobrazbo in zdravjem.

Objavljeno
01. marec 2011 15.44
N. D.
N. D.
Na univerzi Brown v mestu Providence, prestolnici najmanjše ameriške zvezne države Rhode Island, so opravili raziskavo, v kateri je sodelovalo skoraj 4000 ljudi, starejših od 30 let, in ugotovili, da stopnja izobrazbe vpliva na krvni tlak.

Eric Loucks, docent na univerzi in vodja raziskave, trdi, da imajo izobraženi ljudje stabilnejši in v povprečju nižji krvni tlak od manj omikanih, razlika pa je še večja pri ženskah kakor pri moških.

Ženske z najmanj visokošolsko izobrazbo imajo v povprečju za 3,26 mm Hg nižji sistolični krvni tlak (višja od obeh vrednosti – normalno pod 130, optimalno 120) od tistih z nedokončano srednjo izobrazbo, za katere je tudi verjetnejše nagnjenje k depresiji, pa tudi to, da bodo matere samohranilke, da bodo živele v manj uglednih soseskah in manj zaslužile. Pri moških je ta razlika manj očitna, in sicer 2,26 mm Hg.

Raziskave so se lotili, da bi dokazali povezavo med nevarnostjo srčnih obolenj (kar je tudi lahko posledica hipertenzije) in družbenogospodarskimi razmerami ter da bi v družbi spodbudili zavedanje o pomembnosti čim enakovrednejših možnosti za vse ljudi in zmanjšali zdravstvene neenakosti.