Najstarejša na Zemlji 
ima že 126 let

Novinarjem je znova pokazala osebno izkaznico in rojstni list z datumom.

Objavljeno
05. februar 2011 12.19
F. S.
F. S.
CEIBA HUECA – V  kubanskem pristanišču Ceiba Hueca je v sredo več kot sto sorodnikov, med katerimi je bila najmlajša dvomesečna prapravnukinja Lisa Maria, neuradno najstarejši prebivalki naše zemlje Juani Bautista de la Candelaria Rodriguez z veliko torto in kupom daril čestitala za 126. rojstni dan. Lani, ko naj bi jih proslavljala 125, so o tem na široko poročali vsi kubanski mediji, letos pa niso zganjali prav glasnega cirkusa. Verjetno zato, ker imajo na že popolnoma obubožani Kubi ljudje bolj malo razlogov za veselje in proslave.

Državna kubanska novinarska agencija Prensa latina in osrednji kubanski dnevnik Gramma sta v kratkih poročilih z nekaj priloženimi fotografijami betežne, a v glavi še vedno bistre Juane zapisala, da je tudi najstarejša na svetu, čeprav ji Guinnessova knjiga rekordov tega noče priznati kljub uradnemu rojstnemu listu in osebni izkaznici, v katerih piše, da se je v soseski Santa Rosa v pristanišču Ceiba Hueca rodila davnega 2. februarja 1885. Da kubanski metuzalemki, ki najraje poseda pred domačo hiško, Guinnessova knjiga rekordov ne priznava statusa najstarejšega prebivalca na svetu, so za Kubance seveda krivi ameriški imperialisti oziroma Gerontološko raziskovalno društvo v Los Angelesu, ki daje uradni blagoslov vsem starostnim rekordom, vpisanim v svetovno knjigo vsemogočih rekordov in dosežkov.

Ker člani losangeleškega inštituta Kubankine starosti uradno ne priznavajo, gre sloves najstarejšega človeka na Zemlji 114 let in 162 dni stari Američanki Besse Cooper, ki je primat prevzela 31. januarja letos, ko je v domu za ostarele v Jacksonvillu v Teksasu po 114 letih in 195 dneh zaspala Američanka Eunice Sanborn.