Ne le objem, pomirja tudi mamin glas

Mamin glas in tudi objem v telesu otroka spodbudita izločanje hormona oksitocina.

Objavljeno
09. marec 2011 17.23
M. F.
M. F.
Če je ni v bližini in ne more objeti in potolažiti svojega nadobudneža, lahko toplo naročje nadomestijo njene besede, čeprav jih otrok sliši le po telefonu.

To je dokazala raziskava, ki jo je vodila dr. Leslie Seltzer in v kateri je sodelovalo 60 deklic v starosti od sedmih do desetih let. Te so bile med poizkusi soočene z različnimi neprijetnimi situacijami (reševanje težkih matematičnih nalog, nastopanje pred tujci ipd). Torej stvarmi, ki v telesu pospešujejo nastajanje stresnega hormona kortizola. Raven tega so znanstveniki med dogajanjem skrbno merili.

Stresu je sledila tolažba. Tretjina deklic je imela ob sebi mame. Te so jih pomirile s telesnim stikom in besedami. Druga tretjina te možnosti ni imela, so pa deklice z mamo govorile po telefonu. Tretji skupini sodelujočih v raziskavi so po opravljenih nalogah predvajali čustveno povsem nevtralen film.

Znanstveniki so z meritvami ugotovili, da se je raven oksitocina, hormona, ki pripomore k občutku lagodja in varnosti ter v organizmu znižuje učinek kortizola pri prvih dveh skupinah dvignila v skoraj enaki meri, medtem ko je pri tretji skupini ostala na isti ravni kot pred ogledom filma.

»Povsem razumljivo je, da se oksitocin sprošča ob fizičnem stiku z osebo, ki nam je blizu in tako prevlada nad stresnim hormonom. Glede na rezultate pa je jasno, da že mamin glas lahko pospeši njegovo izločanje in tako sproži čustveno ugodje,« je povedala dr. Seltzerjeva.

Če torej ne morete biti ob otroku v težkih trenutkih, ga pokličite po telefonu. Ob snidenju pa mu kljub vsemu namenite tolažilen objem!