Nekateri ljudje se že rodijo pesimistični

Znanstveniki iz Univerze v Michiganu so odkrili, da je črnogledost gensko določena.

Objavljeno
13. februar 2011 11.27
S. B.
S. B.
MICHIGAN – Čeprav je marsikdo prepričan, da je pesimizem stvar izbire oziroma odločitve vsakega posameznika, pa so znanstveniki z univerze v Michiganu odkrili, da je črnogledost gensko določena.

Za negativizem krivo pomanjkanje molekule


S pomočjo raziskav so prišli do odkritja, da je za pesimizem kriva prenizka količina nevropeptida Y, ki vpliva na to, kakšen je naš pogled na svet in kako se odzivamo na negativne izkušnje. Znanstveniki so naredili preizkus, pri katerem so prostovoljci brali različne besede. Nekatere so bile povsem nevtralne (na primer material), druge so bile zelo optimistične (upanje), tretje pa izrazito negativne (npr. beseda sovraštvo).

Negativnost je povezana z bolečino


S pomočjo magnetne resonance, s katero so analizirali možgansko aktivnost, so prišli do spoznanja, da so nekatere osebe občutno bolj reagirale na negativne besede. To so bili prostovoljci z nižjo prisotnostjo nevropeptida Y, zaradi česar so črnoglede besede nanje bolj vplivale kakor na tiste z večjo količino nevropeptida Y. V drugem delu poskusa so udeležencem v čeljust vbrizgali neškodljivo slano snov, ki je povzročila začasno bolečino. Tisti z manjšo vsebnostjo molekule so bili dovzetnejši za bolečino kot pa tisti, katerih telesa so vsebovala več nevropeptida.

Psihiater dr. Brian Mickey je v zvezi z raziskavami dejal: »Upamo, da nas bodo lahko vodile do odkrivanja posameznikove dovzetnosti za nekatere psihiatrične bolezni.«