Nohti na nogah pomagajo odkriti pljučnega raka

Vsako leto na novo diagnosticirajo 1,62 milijona novih primerov.

Objavljeno
08. marec 2011 13.30
J. K.
J. K.
SAN DIEGO – Znanstveniki so povedali, da so našli nov način za predvidevanje pljučnega raka – pregledajo namreč odrezke nožnih prstov.

Strokovnjaki univerze v San Diegu v Kaliforniji so odkrili, da lahko raven nikotina, izmerjena v odrezkih, poda precej pravilno predvidevanje prihodnjega tveganja.

Počasi rastoči nohti na nogah so dober pokazatelj izpostavljenosti kroničnemu kajenju. Moški z višjo stopnjo se trikrat bolj izpostavljeni raku na pljučih kot tisti z nižjo. Vendar nožni nohti ne kažejo le na kadilce, ampak tudi na nekadilce. V raziskavo je bilo zajetih 800 moških, nekateri s pljučnim rakom in nekateri brez.

Ugotovili so, da je raven nikotina v nohtih dober pokazatelj potencialne bolezni. Zanimivo je, da so bili nekateri moški z najvišjimi ravnmi, nekadilci; predvidevajo, da so bili močno izpostavljeni pasivnemu kajenju.

Pljučni rak je eden najpogostejših na svetu. Vsako leto na novo diagnosticirajo 1,62 milijona novih primerov. Velika večina je posledica kajenja. V Angliji za njim zboli eden od 14 moških in ena od 19 žensk. Leta 2008 so diagnosticirali 41.000 novih primerov, kar pomeni 112 na dan.